Nyheter

Vedtak først, kontroll etterpå

ÅLESUND: Først skrev de ferdig vedtak og pålegg; så kom de på kontroll. Da Mattilsynets inspektører sjekket fiskegrossistene, kom de med helt nye krav og hadde allerede bestemt seg for hva resultatet kom til å bli.

Publisert Sist oppdatert

Grossistene i Oslo, Akershus og Østfold kom dårligst ut i årets tilsynskampanje i Mattilsynet. Da tilsynet sjekket om fisken var fersk og sporbar, viste det seg at spesielt hygiene og sporbarhet var dårligst i de tre østlandsfylkene. Det kunne rådgiver Sylvi Anita Olsen fortelle på fiskens dag under Matfestivalen i Ålesund.

AVVISER ESA-PÅLEGG

NSL-sjef Ingebrigt Overby kom med deler av forklaringen: Inspektørene kom med ferdigskrevne vedtak først, og gjennomførte kontrollene etterpå. Grossistene fikk også helt nye krav til skillet mellom rene og urene soner; krav som de samme inspektørene ikke hadde nevnt sist de var innom. Den gangen ble grossistene godkjent på det samme som de nå fikk merknader for.

- Skyldes det påpakning fra Esa? Og hvorfor fikk ikke grossistene vite noe på forhånd? lurer Overby.

- Kravene er ikke nye, sier Olsen, som avviser at det er snakk om nye pålegg fra Eftas overvåkingsorgan.

- Vedtakene var skrevet før inspektørene kom inn i bedriftene. Jeg sier ikke at de ikke var berettiget, men jeg reagerer på fremgangsmåten, sier Overby.

SLAPPEST I NORD

På butikksiden viser Mattilsynetkampanjen at det står dårligst til med hygienen i Nordland, Troms og Finnmark.

- Dessuten er det klare forskjeller mellom kjedebutikkene og de selvstendige fiskebutikkene når det gjelder hygiene og sporbarhet, forteller Sylvi Anita Olsen. Hun regner med at det skyldes at kjedene har utarbeidet rutiner som hver enkelt butikk må gjennomføre, mens de små og selvstendige må lage sine egne rutiner. Samtidig understreker hun at også kjedene må forbedre seg.

Av de 623 butikkene som ble inspisert, fikk ti omsetningsforbud. To ble delvis stengt, én ble helt stengt, og det ble ilagt én virksomhetskarantene. Både på sporbarhet, merking og plakater, hygiene, temperatur og holdbarhet fant Mattilsynet feil hos mellom hver fjerde og hver tredje butikk.

Grossistene kom ut med verre tall. Over halvparten hadde avvik på merkingen. 38 prosent bommet på hygiene; de fleste av dem hadde store avvik. Hos like mange var det feil på rutinene rundt holdbarhetsdato.

Powered by Labrador CMS