Nyheter

Vestlandet først ut i Det Norske Måltid

Salmalaks og østers fra Bømlo har en sentral plass i det første programmet i TV2-serien Det Norske Måltid som går på lufta førstkommende søndag.

Publisert Sist oppdatert

Region Vestpå, som består av fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland, er først ut når premieren av Det Norske Måltid går på lufta søndag 6. november.

Dette er laget Vestpå, som viser sine favorittråvarer og lager mat sammen med programlederne Heine Totland og Arne Hjeltnes:

• Morten Sjøvik fra Haugesund

• Bodil Fjellestad fra Bergen

• Simon Nesse Økland fra Bømlo

I år er 49 produkter nominert i konkurransen Det Norske Måltid. Fem næringsforeninger og fem personer med solid matfaglig tyngde har satt sammen hver sin regionsjury og sammen har de nominert ti produkter fra hver sin region (ni produkter fra region Midti).

I dag, onsdag, skal en nasjonal jury bestående av Bent Stiansen, Kari Innerå (Nordpå), Inge Johnsen (Midti), Sven Erik Renaa (Vestpå), Geir Magnus Svae (Sørpå) og Jørn Lie (Østpå) møtes på Kulinarisk Akademi i Oslo for å smake seg gjennom alle de 49 produktene. Kun 15 av de nominerte produktene, tre produkter fra hver kategori, går videre til finalen.

De nominerte produktene er:

Kjøtt – både råvarer og bearbeidet kjøtt med regional identitet:

Håndsurret utbeina stek av Lofotlam, Lofoten – region NordpåReindyrsbiff fra Varangervilt, Bugøynes – region NordpåEntrecote fra Naturkjøtt, Nord-Trøndelag – region MidtiHjort flatbiff fra Dalpro, Hitra – region MidtiCarré kotelett fra Prima Jæren, Rogaland – region VestpåKalkunfilet, økologisk fra Homlagarden, Hardanger – region VestpåAndebryst fra Gårdsand, Vestfold – region SørpåElgbratwürst fra Jens Eide, Lillesand – region SørpåSanta Kristina skinke fra Bøverstad gård, Stange – region ØstpåLivèche kyllingbryst fra Løken gård, Trøkstad – region Østpå

Fisk og skalldyr – både råvarer og bearbeidet fisk og skalldyr med regional identitet:

Strøm torsk fra Codfarmers, Nordland – region NordpåHalvors tørrfiskfilet fra Halvors tradisjonsfisk, Tromsø – region NordpåKlippfisk Gran Reserva fra Jakob og Johan Dybvik, Ålesund – region MidtiKamskjell fra Seashell, Frøya – region MidtiSalma laks fra Salmon Brands, Bømlo – region VestpåSterling kveite fra Marine Harvest, Hjelmeland i Ryfylke – region VestpåVarmrøkt ørret i olje fra Løyte gård, Drangedal – region SørpåBlansjert sjøkreps fra Fiskeeksperten Reinhartsen, Kristiansand – region SørpåPepperlaks fra Troll Salmon, Engelsviken – region ØstpåLagret rakfisk fra Trøsvik gård, Lomen – region Østpå

Frukt og grønt – både råvarer og bearbeidet frukt, grønt og bær med regional identitet:

Gulløyepotet fra Tromspotet, Troms – region NordpåSibirgressløkolje fra Nordlysmat, Alta – region NordpåCrispy salat fra Frostagrønt, Frosta – region MidtiFlavance tomater fra Orre gartneri, Rogaland – region VestpåTomatsaus fra Ryfylkesmak, Ryfylke – region VestpåØstby Asparges fra Larvik – region SørpåRingerikserter fra Røyse Ringerikserter, Ringerike – region SørpåSjalottløk fra Toten Løkpakkeri, Toten – region ØstpåMandelpotet fra Auma Mandel, Alvdal – region Østpå

Ost:

Rød Kjerringøy fra Kjerringøy gård, Kjerringøy – region NordpåBlåtind fra Aalan gård, Lofoten – region NordpåRidderost fra Tine Meierier, Tresfjord – region MidtiJærosten fra Voll Ysteri, Jæren – region VestpåKvit Undredal fra Undredal ysteri, Undredal – region VestpåKnåost fra Kråkeroe, Seljord – region SørpåGeitost fra Lega Ost, Vinje – region SørpåFjelldronning fra Avdem gardsysteri, Lesja – region ØstpåFjellgeit fra Fjellgeit BA , Vågå – region ØstpåEdel blå fra Gangstad Gårdsytseri, Inderøy – Midti

Frukt- og bærdrikk – kun drikker uten alkohol:

Nordlysgløgg fra Nordlysmat, Alta – region NordpåKrøkebærsaft med sukker fra Midnattsolprodukter, Skibotn – region NordpåDidrikk, bringebærdrikk fra Pyntebær, Verdal – region MidtiEplesaft fra Corona Safteri, Rotvoll, Trondheim – region MidtiEplejuice fra Spildegarden, Hardanger – region VestpåFruktjuice - bringebær og eple fra Balholm, Balestrand – region VestpåEplemost av aromaepler fra Bagstevold Gård, Øvre Eiker – region SørpåEplemost av Ribston fra Epleblomsten, midt i Telemark – region SørpåJubileumcider fra Askim frukt- og bærpresseri, Askim – region ØstpåRingi Gårdpresset Eple fra Øvre Ringi gård, Slependen – region Østpå

De 15 finalistene blir offentliggjort mandag 5. desember. Hvem som til slutt vinner og blir kåret til årets produkt i sin kategori, får vi vite når finalen, og siste episode av Det Norske Måltid, går på luften søndag 11. desember.

Powered by Labrador CMS