Nyheter

Vi spiser mer kjøttkaker

Nordmenn spiser nå 19 kjøttkakemiddager i året. Det er ett måltid mer enn for to år siden, viser undersøkelsen Norske Spisefakta 2010.

Publisert Sist oppdatert

Økningen er målbar i de fleste grupper - også blant ungdom, unge voksne og familier med tenåringsbarn. Østlandet har i løpet av de siste fem årene passert Midt-Norge i kjøttkakespising, ifølge Norske Spisefakta. Men det er oppgang å spore alle steder, bortsett fra i Nord-Norge.

– Interessen for tradisjonsmat og norske spesialiteter er nok i ferd med å få et oppsving, sier sier seniorkonsulent John Spilling i Synovate, som er ansvarlig for undersøkelsen.

Mange velger likevel ferdige varianter også når de skal sette tradisjonsretter på middagsbordet, fremfor å lage mors kjøttkaker fra grunnen av.

– Forbruket av ferdig stekte kjøttkaker har økt med ti prosent i Norge det siste året, til 1,2 millioner kilo. For serveringsklare kjøttboller er økningen 15 prosent, og forbruket har passert 1,4 millioner kilo per år, sier informasjonssjef Eli Strand i Nortura.

– For fire år siden lanserte vi svenske kjøttboller. Nå har forbruket passert en halv million kilo på årsbasis. Veksten de siste to årene har vært 16 prosent, sier Eli Strand.

Nå gjør Gilde kjøttkake- og kjøttbollemenyen helskandinavisk og lanserer danske frikadeller.

– I formen er frikadellene mindre enn norske kjøttkaker og større enn svenske kjøttboller. De er også krydret litt annerledes og inneholder noe mer løk. Vi tror de tre variantene vil utfylle hverandre godt, sier Eli Strand til Newswire, som har skrevet artikkelen på oppdrag fra Nortura.

Powered by Labrador CMS