Foto: NTB scanpix

Nyheter

Viestad mener MRSA-funn er en bombe

Kjendiskokk Andreas Viestad mener MRSA-funnet i melkeprøver fra norske kyr slår ned som en bombe.

Publisert Sist oppdatert

Mandag kom nyheten om at Mattilsynet for første gang har påvist MRSA i melkeprøver fra kyr. Både tilsynet og Tine presiserte i saken at det ikke er farlig å drikke melk fra eventuelle besetninger med påvist MRSA, fordi melka varmebehandles, altså pasteuriseres, før den tappes på kartonger og selges. MRSA-bakteriene dør under slik behandling.

I rå melk vil altså bakteriene ikke dø, ettersom melka ikke er varmebehandlet. Det gir økt smitterisiko sammenlignet med vanlig melk.

Andreas Viestad bruker selv rå melk som ingrediens i flere av sine retter. Han avviser at MRSA-funnene skremmer ham bort fra å drikke rå melk, men synes likevel funnet er oppsiktsvekkende.

– Dette er en krise for norsk landbruk, en bombe som har slått ned. I Norge har vi vært vant til et system som har vært tidvis tungvint og ganske dyrt, men hvor vi har vært sikre på kvalitet og helse. Når det er MRSA-bakterier i melka vi skal drikke, utfordrer det hele den norske modellen. Derfor er det bra og nødvendig at det slås alarm, sier han til Nationen.

I fjor sommer sendte seks landbruksorganisasjoner et felles brev til regjeringen der de ba dem revurdere regelverket rundt salg av upasteurisert melk. I dag er salg av rå melk som hovedregel forbudt. Loven sier at all melk som skal omsettes skal pasteuriseres.

Powered by Labrador CMS