Nyheter

Vil dyrke «Nordens hvitløk»

Nordens hvitløk, ramsløken, har vokst i popularitet, men ikke i omfang. Norske forskere prøver å finne ut hvordan den kan dyrkes.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har begrepet nordisk mat spredd seg både blant forskere og matkjennere. Ramsløken er bokstavelig talt krydderet i denne mattrenden. Den har blitt svært populær de siste 5-6 årene.

Det både gleder og skremmer ekspertene. For selv om ikke ramsløk er en sjelden plante i Norge, kan den bli truet dersom alle løper ut i skogen og plukker. Derfor har Bioforsk Apelsvoll i Oppland satt i gang et forskningsprosjekt som ser på muligheten for å dyrke ramsløk for kommersielt salg. Forskerne har samlet ramsløk fra ulike steder i Norge og undersøker nå ulike egenskaper som har betydning for dyrking av ramsløk, skriver forskning.no.
Mette Thomsen kan foreløpig avsløre at det går helt fint å dyrke ramsløk, selv på Toten, selv om planten, som vokser vill i norsk natur, først og fremst forbindes med mildere kystklima.

Kokkene ved Kulinarisk Akademi i Oslo bruker ramsløk til det meste de to månedene sesongen varer. Og de bruker også det meste av planten, bortsett fra roten. Den lar de stå så det kommer nye planter neste år.
Ramsløk har mange navn. Noen kaller den vikingløk, fordi det heter seg at vikingene hadde med seg ramsløk når de reiste ut på tokt. Bladene ligner til forveksling på liljekonvall. Men har man sett ramsløk blomstre, tar man ikke feil. Den har helt annerledes blomster enn liljekonvallen. Og dessuten lukter den tydelig løk. Ramsløk har også blitt kalt geitrams enkelte steder, forteller Thomsen. Dette fordi geiter liker den så godt. I Tyskland kalles den griseløk fordi grisene liker den.

Powered by Labrador CMS