Nyheter

Vil ha bedre kjøttmerking

Nortura mener forbrukerne ikke får vite sannheten om kjøttet de spiser. Konsernet etterlyser strengere retningslinjer for merking, skriver Nationen.

Publisert Sist oppdatert

— Lovverket gjør det fullt mulig å ikke fortelle forbrukeren fullt og helt hvor produktene har sin opprinnelse, sier kommunikasjonsdirektør i Nortura, Nina Sundqvist, til Nationen. Hun mener den enkelte produsent står fritt om de ønsker å oppgi hvilket land råvarene stammer fra.

— Det finnes handlingsrom i lovverket hvis du ønsker å skjule opprinnelsen, ved å tilføre salt, vann og krydder i deiger, marinere fileter og bruke utenlandske råvarer i produksjonen. I disse tilfellene møter du ingen krav om å oppgi hvor maten kommer fra, fordi lovverket ikke setter spesifikke krav, utdyper Sundqvist.

Det er kun på ferskt storfekjøtt det i dag eksisterer klare krav om å oppgi hvor kjøttet kommer fra. Merking av kjøtt er et stridsspørsmål i EU, og Sundqvist etterlyser mer vilje til å diskutere forbrukerne rett til informasjon, både i bransjen, kjedene og forbrukermyndighetene.

Forbrukerrådet har flere ganger ytret ønske om en nye lovgivning for merking av kjøtt. I 2007 reiste de et krav om at kjøttprodukter skulle merkes med råvarenes opprinnelsesland. Den nye loven for merking av kjøtt fra 2008, overlater informasjonsansvaret til produsentene.

Matkjedeutvalget foreslo en ny ordning for obligatorisk opprinnelsesmerking og ernæringsdeklarasjon på norske matvarer. Eivind Smith i Mattilsynet kan ikke utelukke at det importeres kjøtt som ikke merkes. Men han vil ikke gå med på at regelverket ikke er godt nok.

Powered by Labrador CMS