Nyheter

Vil ha harskere smak på røyken

Folkehelseinstituttet mener tobakksindustrien har gjort det lettere å begynne å røyke ved å dekke over ubehagelig smak av tobakksrøyken. Nå vil de ha en gjennomgang av bruken av tilsetningsstoffer.

Publisert Sist oppdatert

De fleste tilsettingsstoffene som benyttes i tobakksprodukter er enten smaksstoffer, da særlig i form av forskjellige sukkere, eller fuktighetsbevarende stoffer, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Folkehelseinstituttet mener at bruken av tilsettingsstoffer regelmessig bør gjennomgå en vurdering, slik at man kan fange opp eventuell helsefare knyttet til disse stoffene.

– Nye tilsetningsstoffer kommer på markedet med ujevne mellomrom. Vi får også ny kunnskap om tilsettingsstoffer som allerede er i bruk, samt ny informasjon om hvordan tilsettingsstoffer kan gi økt lyst til å bruke tobakksprodukter. Derfor er det viktig å følge med på bruken av ulike tilsetningsstoffer i tobakk, sier seniorforsker Rune Becher ved Folkehelseinstituttet.

Kommunikasjonsdirektør Jan Robert Kvam i British American Tobacco i Norge sier at selskapet de siste ti årene årlig har rapportert inn hvilke tilsetningsstoffer som brukes i tobakk. – Det har ikke vært noen problemer med tilsetningsstoffene vi bruker. Vi bruker godkjente stoffer, og det er uproblematisk om Folkehelseinstituttet vil sjekke dette nøyere, sier han til VG.

– Det er vårt formål at produktene skal smake godt. Hvis det er et argument at røyken ikke skal smake godt, så må man fjerne tilsetningsstoffene i alle produkter man helst ikke skal ha for mye av, som øl og sjokolade, sier han

Powered by Labrador CMS