Nyheter

Vil ha nye regler for datomerking av egg

Hvert år kastes tonnevis av gode norske egg fordi EU-regler sier de er gått ut på dato. ForMat-prosjektet ber nå norske landbruksmyndigheter sørge for at norske egg ikke lenger skal omfattes av EU-reglene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er et stort paradoks at tonnevis med friske norske egg går i søpla fordi EU-landene har problemer med salmonella i sine egg, sier Halfdan Kverneland Olafssøn i ForMat-prosjektet.

ForMats beregninger viser at 850 tonn norske egg hvert år blir kastet fra dagligvarebutikker fordi Norge må følge EUs regler for holdbarhet. Egg som blir kastet hjemme hos forbrukerne fordi eggene har gått ut på dato, kommer i tillegg.

850 tonn egg tilsvarer 12,9 millioner egg. Det er like mye som den årlige produksjonen fra 37 000 høns.

– Reglene sier at siste salgsdag for egg bare er 21 dager etter at de er verpet. Det er nødvendig i EU-landene som har store problemer med salmonella. Men det er meningsløst at norske egg, som er salmonellafrie, skal følge dette regelverket, sier Olafssøn, som nå ber norske landbruksmyndigheter sørge for at norske egg ikke lenger skal omfattes av EU-reglene.

I Norge er det i tillegg et nasjonalt krav at eggene skal ha en lagringstemperatur på 12 grader i hele omsetningskjeden fra klekkeriet til de ligger i butikkhyllene.

– Dagens salmonellastatus for norske egg og den ubrutte kjølekjeden for egg, må føre til at vi får unntak fra regelen om at dagligvarebutikkene må kaste eggene 21 dager etter verping.

Initiativet om unntak fra dagens EU-regler støttes av Opplysningskontoret for egg og kjøtt, som lenge har oppfordret norske forbrukere om å ta stemplingsdatoen på egg med en klype salt.

– Norske egg er like gode og trygge å spise i flere måneder etter at de har gått ut på dato. Det viser undersøkelser Nofima har gjort. Så lenge eggene oppbevares under 12 grader, holder de seg mye lenger enn det datostemplingen tilsier, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn.

Resultatene fra årets kartlegging av svinnet hos produsenter, butikker og forbrukere blir presentert på ForMats konferanse torsdag denne uken.

Powered by Labrador CMS