Arkivfoto: Matmerk

Nyheter

Vil lage eget sider-språk i Hardanger

Publisert Sist oppdatert

Nå ønsker folk i Hardanger å lage et eget språk for norsk sider.

Omsetningen av norsk sider har steget fra 31.000 liter i 2016 til 79.000 liter i 2017. Seks av ti siderflasker som selges på Vinmonopolet, er nå norske.

I Hardanger lager de 75 prosent av den norske sideren som selges på polet. Det lokale siderprodusentlaget har mellom 40 og 45 medlemmer, opplyser NRK.

I siderpresseriet på Aga i Ullensvang er Joar Aga er en av flere som velger å satse på sider. Sider er smaken av Hardanger, sier markedsføringen. Nå vil siderprodusenter, næringslivet og forskere lage et eget språk for å forklare hva som ligger i slagordet

– Det er vanskelig å sette ord på kva du egentlig smaker. Vi har ikke normer for hvordan du skal uttrykke smaken, sier Joar Aga til NRK.

Ingunn Øvsthus ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) sier at vinspråket ikke passer, og at begrepene må fornorskes. Da blir det lettere å øke kunnskapen om siderens egenskaper, smak, lukt, tekstur og farge.

Powered by Labrador CMS