Roar Sjåvåg i Meny, kokk og medlem av Meny-Lauget, deler sine eksperttips til hvordan forbrukerne kan omgjøre julematrestene i dagene etter julaften.

Nyheter

Vil redusere julematsvinnet

I år vil 7 av 10 nordmenn forsøke å holde matsvinnet nede i juletiden, viser en undersøkelse gjort av matredder-appen Too Good To Go.

Publisert Sist oppdatert

­– Vi har kartlagt nordmenns vaner når det gjelder matsvinn i jul- og høytider, og den viser at blant annet 70 prosent av nordmenn kjøper inn for mye mat til jul. Det blir det mye rester av, sier norgessjef Johan Ingemarsson i Too Good To Go i en pressemelding.

Undersøkelsen gjort av Norstat på vegne av Too Good To Go, viser blant annet at det er grønnsaker vi kaster mest av etter julemiddagen.

Roar Sjåvåg i Meny, kokk og medlem av Meny-Lauget, deler sine eksperttips til hvordan du kan omgjøre julematrestene i dagene etter julaften.

– Rødkål er godt i wrap sammen med rester av julekjøtt, mens kålrabistappen kan du legge i skjeer og toppe med en salt pølsebit, for eksempel chorizo, og en rømmeklatt, og vipps så har du en liten forrett eller snack, sier Sjåvåg.

I snitt kaster hver enkelt nordmann 84 kilo spiselig mat i året, ifølge Matvett og Norsus. Sammen med matbransjen tilsvarer dette mat til en verdi over 22 milliarder kroner.

– For å unngå matsvinn bør du ha god oversikt over hva du har i kjøleskapet. Gjerne planlegge flere måltider av gangen når du gjør innkjøp, ha rutiner for oppbevaring av restene dine og bruke både fantasien og oppskrifter på nett når du skal lage restemat, forteller Sjåvåg.

9 av 10 nordmenn sier det er opp til hver enkelt å ta ansvar for å forhindre matsvinn i juletiden.

– Det er ekstremt virkningsfullt hvis hver og en av oss aktivt forsøker å redusere matsvinnet, og spesielt også i julen når så mange som 70 prosent av nordmenn handler inn for mye, sier Ingemarsson.

– Det å bruke middagsrestene i dagene etter julaften bidrar naturligvis til at matsvinnet blir mindre i høytiden. Tror det også er viktig å huske at det er lettere å lage for mye mat, enn for lite, fortsetter Ingemarsson.

Meny forteller at mange er flinke til å oppsøke råd i butikkene, både for mengde mat som skal handles inn og også tips til hvordan de kan gjøre julemiddagen enda bedre.

– I Meny-butikkene har vi fagfolk i ferskvareavdelingene, og jeg anbefaler å spørre dem om råd på porsjonering og mengdeberegning, sier Sjåvåg.

Menys beste tips til oppbevaring av restematen:
  • For å unngå at maten skal bli ødelagt, er det viktig at restene blir kjølt raskt ned etter at måltidet er over. Sett dem i kjøleskapet. Har du mye igjen, må du fordele maten på flere fat slik at nedkjølingen går raskt. Når restene har fått kjøleskap-temperatur putter du de over i boks med lokk, eller i en pose som lukkes, eller tar plastfilm over fatet restene ligger på.
  • Hvis du ser at du ikke vil få brukt restene i løpet av et par dager, bør du fryse dem ned. Ha dem i tett beholder eller pose som er lukket godt. Husk å merke boksene/posene så du husker hva de inneholder. Du bør bruke restematen fra fryser innen 3 måneder.
  • Rester av kjøtt og kjøttpølser kan fint ligge i kjøleskapet et par dager.
  • Kokte poteter bør du bruke neste dag. Skjær dem i skiver og stek, eller lag potetstappe.
  • Rester av loff og annet brød blir som ferskt igjen etter en runde i brødristeren. Eller se våre oppskrifter til arme riddere og brødkrutonger
  • Rester av risengrynsgrøt, er supert som ingrediens i riskrem dagen etter.
Powered by Labrador CMS