Nyheter

Like miljøvennlig om man sprøyter eller ei? Nei, sier Oikos.

Full strid om økorapport

Flere forskere mener en økorapport produsert for Livsmedelverket i Sverige viser at økologisk og konvensjonelt landbruk er like miljøvennlig, skriver Nationen. Både Oikos og rapportforfatterne tar til motmæle.

Publisert Sist oppdatert

Økorapporten produsert for Livsmedelverket i Sverige viser, med en god porsjon godvilje, at seks av ni mattyper produseres like miljøvennlig økologisk som konvensjonelt. Funnene har skapt store uenigheter i forskermiljøet både i Norge og Sverige, skriver Nationen. De svenske forskerne Torbjørn Fagerstrøm og Jens Sundstrøm, samt NIBIO-forskeren Arne Grønlund, har alle sammen ment at rapporten viser at økologisk produksjon ikke er mer miljøvennlig.

Rapportforfatter og forsker ved Chalmers tekniske høgskole, Sara Hornborg, mener de tre forskerne har plukket og vraket fra økorapporten for å bekrefte sine syn på økologisk produksjon.

I rapporten har klima, gjødsel, forsuring, giftstoffer, energibruk og arealbruk blitt sett på som mål for miljøfiendtlighet. Forskeren forteller at studiene som har blitt inkludert bruker vidt forskjellige analysemetoder. I tillegg har rapporten bare sett på et begrenset utvalg av miljøaspekter. For mange andre miljømål foreligger det ikke nok data, forteller Hornborg, som nevner biologisk mangfold som et slikt miljøaspekt.

– Det at de to produksjonsmetodene scorer likt på seks av ni mattyper, trenger altså ikke å bety at metodene er like miljøvennlige, sier Hornborg til Nationen.

– Påstanden om at økologisk landbruk ikke er mer miljøvennlig, strider mot sunt bondevett, sier styreleder Jostein Trøite i Oikos – Økologisk Norge i en pressemelding.

Han poengterer i likhet med Hornborg at rapporten ikke har tatt med i vurderingene flere viktige miljøaspekt der konvensjonelt landbruk ofte kommer dårligere ut. Det gjelder blant annet viktige miljøproblemer som forurensning av jord og vann fra kunstgjødsel og sprøytemidler og tap av biologisk mangfold. Rapporten utelater også forskning omkring langsiktige aspekter, dyrevelferd, giftrester i mat og risiko ved håndtering av giftige plantevernmidler i produksjonen.

– Økologisk landbruk er basert på en helhetlig og langsiktig tenking og kommer bedre ut på alle disse punktene, framholder Jostein Trøite.

– Vi i Oikos påstår ikke at det økologiske landbruket per i dag er hundre prosent ideelt og har funnet alle svarene, sier Jostein Trøite. – Men vi baserer oss selvsagt på vitenskap og ønsker mer forskning velkommen.

– I en tid der det konvensjonelle landbruket over hele verden sliter med alvorlige miljøproblemer som jorderosjon, soppsykdommer og avlingssvikt, kan utvikling og forbedring av økologiske metoder fungere som spydspiss og veileder i å finne nye løsninger. Dette vil komme både naturmiljøet, kommende generasjoner og alle bønder til gode, framholder Trøite.

Powered by Labrador CMS