Nyheter

Fra venstre: Italias ambassadør til Norge, Giorgio Novello, Helen Campbell, Ambassador & Head of European Union Delegation to Norway, Erika Belmonte fra Consorzio per la Tutela del Formaggio Gorgonzola, fungerende departementsråd i Landbruks- og matdepartementet, Anne Marie Glosli og adm. direktør i Matmerk, Nina Sundqvist. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Italiensk Gorgonzola har fått norsk Beskyttet betegnelse

Blåmuggosten Gorgonzola er i selskap med Parmesanost og Parmaskinke den tredje italienske matvaren som har fått beskyttelse i Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Italienerne ser verdien av å verne matskattene sine mot juks og etterlikninger, ikke bare i EU, men også her i Norge, sa fungerende departementsråd Anne Marie Glosli da hun gav Gorgonzola det synlige beviset på at de nå har fått en Beskyttet betegnelse.

Beskyttede betegnelser er en juridisk garanti som viser forbrukerne vei til produkter hvor det er en dokumentert sammenheng mellom den geografiske opprinnelsen og produktets særpregede kvaliteter. Det norske regelverket tilsvarer den europeiske merkeordningen Geographical Indications som beskytter Gorgonzola innenfor EU.

– Norge har egne matjuveler vi må ivareta gjennom en slik beskyttelse. Per i dag har vi 27 beskyttede produkter, hvorav én har oppnådd det juridiske vernet også innenfor EU; Tørrfisk fra Lofoten. Men vi har mange flere norske mattradisjoner som burde beskyttes, slik at andre ikke skal bli fristet til å utnytte deres gode navn og rykte, sier Glosli.

Powered by Labrador CMS