Nyheter

– De ansatte og butikkene gjør tiltak og tenker miljø i alt de gjør, sierMeny-sjef Vegard Kjuus. Foto: Caroline M. Svendsen

Meny mer miljøbevisst

Meny-sjef Vegard Kjuus mener Miljøfyrtårnsertifiseringen av kjeden har gitt både økt miljøforståelse, gjennomføringsgrad og bedre ledelse.

Publisert Sist oppdatert

Av Karoline M. Svendsen

Ifølge Meny-sjefen har sertifiseringen har bidratt til bedre forståelse av utfordringene Meny har knyttet til miljø, og dessuten sikret en høyere gjennomføringsgrad av miljøtiltakene som er iverksatt.

– Jeg syns vi har løftet oss på ledelse etter at Meny ble Miljøfyrtårn. Vi har blant annet hatt flere lederundersøkelser og det har ført til en større bevissthet rundt det å bygge en riktig kultur i den enkelte Meny-butikken, sier Vegard Kjuus.

Meny har vært del av Miljøfyrtårn-ordningen siden 2011, og dermed den første i dagligvarehandelen.Stiftelsen Miljøfyrtårn er Norges største sertifiseringsordning for virksomheter som tar miljøansvar, og har nesten 5000 sertifiserte virksomheter i Norge i dag. Nå lanserer stiftelsen Miljøfyrtårn et helt nytt verktøy for miljøledelse, og sertifiseringsprosessen har blitt digitalisert, noe som vil kunne gjøre denne prosessen enklere og mer effektiv.

I dag er 177 av Menys i alt 193 butikker sertifisert, og kjeden er klar til å ta fatt på sertifiseringen av de resterende butikkene nå når Miljøfyrtårn lanserer det nye verktøyet.

– Vi har vært opptatt av gode miljøtiltak i mange år og ønsket å synliggjøre dette ved å sertifisere butikkene som Miljøfyrtårn, forklarer Kjuus.

Vektlegger arbeidsmiljø

Vegard Kjuus påpeker at Miljøfyrtårnet skiller seg fra andre miljømerker ved at de inkluderer arbeidsmiljø. For eksempel er måling av sykefravær og trivsel på jobben er en del av ordningen, i tillegg til den miljøpåvirkning driften har på omgivelsene.

– Vi ser at deltagelsen i Miljøfyrtårn har bidratt til å utvikle større trivsel på jobben, og ført til at sykefraværet har gått ned, forklarer han.

Dette er tiltak som uansett er viktig for hver enkel butikk å jobbe med, men ved å være Miljøfytårn blir dette arbeidet satt mer i system. Samtidig legger ikke Kjuus skjul på at en stor del av motivasjonen for å bli et Miljøfyrtårn handler om miljøengasjement.

– Miljøfyrtårn skaper en god forankring for å kunne få på plass et bedre miljøarbeid i kjeden, og også få de ansatte mer engasjert i miljøarbeidet i butikkene, sier han.

Norgesgruppen, som Meny-kjeden er en del av, har en ambisjon om at konsernet skal være klimanøytralt i 2030. Meny rapporterer til Norgesgruppen hvert år kjedens samlede progresjon på miljøområdet, og Meny har også sin egen miljøstrategi.

– Miljøfyrtårn bygger en fin bro mellom vår miljøstrategi og de ansatte i butikkene. Den største gevinsten er kanskje at vi har fått involvert butikkene og de ansatte bedre i miljøarbeidet mot å nå de miljømål som vi har satt oss i kjeden og konsernet, sier Kjuus.

Økonomisk gevinst

Helt konkret har Miljøfyrtårn også ført til økonomiske gevinster for Meny, spesielt innenfor energiområdet.

– Målet vårt er å redusere energibruken i den enkelte butikk med 18 prosent innen 2030 sammenlignet med 2010, forklarer Kjuus. – Allerede nå ser vi et redusert energibruk og vi skal redusere dette ytterligere blant annet gjennom varmegjenvinning, bruk av varmepumper, LED-lys og bedre energistyring gjennom døgnet.

En annen effekt er at Meny har redusert matsvinnet med 25 prosent det siste året og det har i tillegg blitt en økt bevissthet hos de ansatte rundt holdbarhetsdatoen på mat og å nedprising av varer som snart går ut på dato.

– Det har blitt jobbet målrettet med å redusere matsvinnet i butikkene våre. Folk forventer at vi skal ta ansvar her, sier Kjuus. Selv syns han det har skjedd mye med kundenes forventninger på miljøområdet på de fem årene han har ledet Meny-kjeden.

– Kunden har en mye større miljøbevissthet og sorterer jo sitt eget avfall hjemme. De forventer derfor at vi også tar grep her, og det setter fart på hele miljøarbeidet i Meny, sier han.

Meny jobber i tillegg mot leverandørene for å få flere miljømerkede produkter til salgs i butikkene. Kjuus nevner at også de ansatte har blitt flinkere til å sortere avfall som følge av at Meny er et Miljøfyrtårn.

– De ansatte og butikkene gjør tiltak og tenker miljø i alt de gjør, og det er med på å spre entusiasme og riktige holdninger forteller han.

Kjuus innrømmer at det ikke har vært så mye profilert hittil at Meny er et Miljøfyrtårn, og viser til at de først og fremst har vært opptatt av å gjøre en miljøinnsats og ikke profilere det.

– Men fremover har vi et enda større planer om å ta et ansvar for mat, miljø og helse. Dette er områder vi kommer til å satse hardt på fremover og kundene vil også merke mer fremover at vi er et Miljøfytårn, avslutter Vegard Kjuus.

Fakta:

Stiftelsen Miljøfyrtårn er Norges største sertifiseringsordning for virksomheter som tar miljøansvar. Stiftelsen er opprettet av sentrale organisasjoner i næringsliv og offentlig forvaltning Det er nesten 5000 sertifiserte virksomheter i Norge i dag. Kjente Miljøfyrtårn er Meny, Vinmonopolet, Oslo kommune, Thon Hotels, De historiske, Princess, BAMA og Fretex, sammen med tusenvis av små og store virksomheter i privat og offentlig sektor over hele landet. Bedriftene betaler en årlig sertifiseringsavgift.

Dagligvarekjeden Meny har over 10.000 ansatte i hele landet fra Mandal i sør til Verdal i nord. I 2015 hadde kjeden en omsetning på rundt 18 milliarder kroner.

Kilde Stiftelsen Miljøfyrtårn og Meny

Powered by Labrador CMS