Nyheter

Mindre bær, mer frukt

Bærsesongen er på hell, mens tilgangen av frukt øker, melder Landbruksdirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Varme netter bidrar til at flere plommesorter modnes samtidig, også økologiske plommer. Moreller vil bli utsolgt til uken, og tilførslene av epler er for små. Knapp tilgang på noen grønnsaker gir økt import, sorteller Landbruksdirektoratet.

Små mengder med jordbær fra produksjonsklare planter er fortsatt tilgjengelige og selger godt. Bringebærsesongen går mot slutten, med leveranser i neste uke og noe i september.

Kun små mengder med moreller er igjen av årets avling, som i sum ble i underkant av 500 tonn. Halvparten av morellene har kommet fra Lerdal. Det har vært underdekning i hele sesongen. Plommesortene modnes tettere i tid enn ventet, som følge av høye nattetemperaturer. Opal er ferdighøstet, mens mallard er hovedsort til uken. Noen produsenter har også begynt innhøstingen av jubileum. Neste uke kan bli en stor plommeuke, men vil neppe gi markedsdekning.

Tilførslene av epler er stort sett for små. Sorten geneva early er snart avsluttet, og hovedsort neste uke vil være discovery. Julyred har blitt omsatt i ulike kvaliteter fra veldig fine, til grønne og dårlige.

Frilandsgrønnsaker
Markedet dekkes nå av norsk tørket løk. En prisnedgang er ventet, og vil følge utviklingen i målpris. Tilgangen på små løk varierer mellom aktører, og er for knapp hos enkelte. Prisen er lav til storhusholdningsmarkedet, som konkurrerer med konsummarkedet. Markedet for purre er turbulent, i likhet med de siste ukene, men kvaliteten er god.

Kål tilføres markedet i tilstrekkelige mengder, og prisen er ventet å være stabil frem mot fårikålsesongen. Etter en periode med kampanjer på blomkål, er det for lite vare hos noen aktører. Prisen er ventet å gå opp til uken. Brokkoli finnes det for lite av, og suppleringsimporten er dyr. En prisoppgang er derfor ventet. Møllskader har redusert tilgangen hos noen produsenter. Kålrotsalget er stabilt, og prisen har gått litt opp.

Kvalitetene på gulrot er bra, og salget for bunt- og kilosvare ligger totalt på rundt 700 tonn i uken. Bra kvalitet og godt salg særpreger isbergsalat nå. Tilgangen er imidlertid så vidt tilstrekkelig.

Veksthusgrønnsaker
Omsetningen av agurk er veldig bra, men tilførslene har vært for små. Import har bidratt til markedsdekning, men prisen har vært høy. Det har blitt observert mye små agurker i markedet, noe som burde ha vært unngått. Produksjonstoppen for tomater er over, og tilførslene er mindre enn etterspørselen. Kvaliteten er god, og prisen ventes å gå opp. Markedet suppleres med import, som holder stabile priser.

Poteter
Salget av poteter, mandelpoteter og småpoteter er stabilt. Det er ventet en prisnedgang på poteter til uken, i tråd med en nedgang i målpris. Frykten for stengelråte har forsterket seg, spesielt på settepoteter.

Økologisk
Etterspørselen etter økologiske grønnsaker og frukt øker, salget går bra og utvalget er blitt bedre. Til uken vil den heldige forbruker finne plommer og epler i butikkhyllene. For øvrig er markedsforholdene stabile.

Powered by Labrador CMS