Nyheter

Ny landbruksminister kan ikke love rolig vår

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) mener utviklingen i landbruket er positiv og håper årets landbruksoppgjør vil fortsette trenden. Men han utelukker ikke mer bondebråk.

Publisert Sist oppdatert

Gardermoen (NTB-Gunnhild H. Bjerve): – Jeg er spent på å se kravet fra bøndene og så håper jeg vi skal klare å legge grunnlaget for en avtale som gjør at vi greier å forsette den positive utviklingen vi har i landbruket nå, sier Dale til NTB.

Mandag mottar han bondeorganisasjonenes krav, og lederne har på forhånd sagt de venter mye av statsråden som har overtatt stafettpinnen fra den profilerte Sylvi Listhaug.

– Blir det mindre bråk med deg som landbruksminister?

– Det for tiden vise, svarer han, men avviser at han er mer konfliktsky enn sin forgjenger.

Nødvendige forskjeller

Dale peker på tall som viser at inntektsveksten i landbruket er høyere enn i mange andre sektorer, og høyere enn det som ble avtalt i fjor.

– Det viser seg at det begynner å bli lønnsomhet i en del produksjoner. Det er veldig bra, for da legger vi grunnlag for jordbruket i årene framover, sier han.

Statistikken viser imidlertid også at det er større inntektsforskjeller innad i næringen. Men det syns ikke Dale er feil.

– Det har vært et felles mål for alle partier på Stortinget at vi skal produsere mer mat i Norge, da må det lønne seg å produsere mer. Da blir det nødvendigvis slik, sier han.

– Et taktskifte

Merete Furuberg fra Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Lars Bartnes fra Norges Bondelag har brukt helgen på å samordne kravene sine.

– Det er store forventninger om et taktskifte fra den blåblå regjeringen, som sammen med samarbeidspartiene nå sier klart og tydelig at det er behov for et grønt skifte. Da må det satses på landbruk og skogbruk, sa Furuberg til NTB før helgen.

Statens forhandlingsleder Leif Forsell får bondeorganisasjonenes samlede krav overlevert i Landbruksdepartementet mandag ettermiddag. Tilbudet fra staten blir kjent tirsdag 3. mai.

Deretter starter forhandlingene for alvor – med frist til å bli ferdig fredag 13. mai. I praksis betyr det at partene – hvis det er fremdrift og noe å snakke om – kan benytte seg av helgen til å forhandle på overtid. Men før 17. mai må alt være klart – enten i form av en ny avtale, eller ved at det blir brudd, diktat og konflikt. (©NTB) (©

Powered by Labrador CMS