Nyheter

Økte omsetningsavgifter for lam og svin

En krevende markedssituasjon gjør at omsetningsavgiftene økes for sau, lam og svin andre halvår 2016. For egg går markedet i retning av bedre balanse, og avgiften settes ned.

Publisert Sist oppdatert

Overskuddssituasjonen for sau/lam og svin er krevende, og har blitt større enn det man forutså i fjor høst. Av den grunn har Omsetningsrådet vedtatt å heve omsetningsavgift for disse kjøttslagene i 2. halvår 2016. Fra 4. juli dobles avgiften for svin til kr 1,00 per kg, forteller Landbruksdirektoratet.

Landbruks- og matdepartementet har, etter anbefaling fra Omsetningsrådet, økt maksimalsatsen for sau/lam fra kr 2,00 per kg til kr 2,50 per kg. Løpende avgift er nå kr 0,90 per kg, men vil heves til kr 1,70 per kg fra 19. september, og deretter til kr 2,50 per kg fra 3. oktober.

For egg går markedet i retning av bedre balanse. Juniprognosene viser at salget er forventet å øke mer enn produksjonen i 2016. Aktiv markedsføring fra blant annet Opplysningskontoret for egg og kjøtt og Nortura siste halve året kan ha medvirket til dette. LMD har satt avgiften til kr 0,80 per kg fra 1. juli, en nedgang på 20 øre.

LMD har fastsatt maksimalsatsen for korn til 5 øre per kg for sesongen 2016/2017, en reduksjon på 1 øre sammenliknet med forrige sesong. Omsetningsrådet fastsetter sesongens sats 23. august.

For storfe er avgiften kr 0,30 per kg ut juli og fra 31. oktober. I mellomperioden er den satt til kr 0,70 per kg. Avgiften på melk videreføres med kr 0,05 per kg.

I møtet i desember vedtar Omsetningsrådet omsetningsavgiften for kommende året. I møtet i juni året etter, vurderes avgiftene for andre halvår på nytt, med utgangspunkt i sikrere prognoser for året.

Les mer om de nye omsetningsavgiftene på regjeringen.no

Powered by Labrador CMS