Nyheter

Marit Arnstad ønsker ikke at landbruket skal bli en del av EØS-avtalen. Hun ber nå regjeringen vurdere andre alternativer for hvordan den nye klimaavtalen med EU skal iverksettes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Problematisk at landbruket blir med i EØS-avtalen

Publisert Sist oppdatert

Energi- og miljøkomiteen på Stortinget vil ikke ha den nye klimaavtalen med EU inn i EØS. De mener det er problematisk landbruket blir med i EØS-avtalen.

Oslo (NTB): Senterpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Marit Arnstad vil ikke binde opp landbruket i EØS.

– Landbruket blir berørt av klimaforpliktelsene, og det kommer en diskusjon om klimatiltakene her. I den grad tiltakene er med på å bestemme retninga for norsk matproduksjon, og det også går inn i EØS-avtalen, så binder vi opp landbruket til EØS på en annen måte enn tidligere, sier hun ifølge Nationen.

Hun ber nå regjeringen finne en annen måte å implementere klimaavtalen på.

– Det kan være gode grunner til å ha felles klimapolitikk med EU, selv uten EØS-avtalen. For oss som vil si opp EØS, blir det nå vanskeligere å gjennomføre en slik debatt, sier Arnstad.

I juli ble det klart at Norge vil få det strengeste kravet til utslippskutt når vi blir med i EUs klimaplan fram mot 2030. Det innebærer strenge utslippskutt også i ikke-kvotepliktig sektor, som blant annet dekker transport, landbruk, avfall og bygg.

Først bestemte Stortinget at avtalen skulle forhandles fram som en bilateral avtale, men i ettertid har regjeringen snudd og åpnet for at klimakuttregelverket skal inn i EØS-avtalen.

Energi- og miljøkomiteen har i brevveksling med klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) kalt det «problematisk» å innlemme en slik avtale i EØS. (©NTB)

Powered by Labrador CMS