Nyheter

Siden årtusenskiftet er tykkelsen på Svartisen halvert. Her ved Engenbreen. Foto: Marit Haugdahl

WWF fortsatt kritisk til isbre-isbiter

Isbitprosjektet på Svartisen omtales av gründerne selv som et godt miljøprosjekt. Nina Jensen i WWF er ikke overbevist, ifølge NRK.

Publisert Sist oppdatert

Gründere i Nordland startet i fjor arbeidet med å hente ut 1000 år gamle isbiter fra isbreen Svartisen med målsetting om å selge de til et luksusmarked i utlandet.

Mindre bruk av helikopter og en mer effektiv drift skulle i år blidgjøre skeptikerne. Men Nina Jensen i WWF er fortsatt ikke imponert, selv om Svaice – selskapet bak prosjektet – har lovet å redusere helikopterbruken med 60 prosent i 2016, skriver nrk.no.

– Dette fjerner ikke galskapen i prosjektet, og det faktum at man her ønsker å tjene penger på en smeltende isbre. Det er en uspiselig forretningsidé i en verden der de to største utfordringene er klimaendringer og tap av biologisk mangfold, sier Jensen.

Meløy kommune har stilt seg positiv til ideen, som på sikt kan gi inntil 60 sårt trengte arbeidsplasser i nordlandskommunen. De ga derfor tillatelse til at Svaice kunne hente ut is i fjor. Fylkesmannen i Nordland krevde at kommunen gjennomgikk saken på nytt. Det har de gjort, med samme konklusjon: Selskapet får fortsette å hente ut is i år, men på en mer miljøvennlig og mindre støyende måte.

Powered by Labrador CMS