Nyheter

Senterpartiets Geir Pollestad (i midten) setter Lov om god handelsskikk høyt på agendaen ved et eventuelt regjeringsskifte. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (t.v.) tror ikke loven vil ha noen særlig effekt. Til høyre Odd Omland fra Arbeiderpartiet.

SP: – Dale har sviktet grovt

Senterpartiets Geir Pollestad mener landbruks- og matminister Jon Georg Dale har «sviktet grovt» i å regulere dagligvarekjedene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er tre aktører som har ekstremt stor makt. Nå må vi ha på plass en Lov om god handelsskikk og vise at det er vilje til å regulere dagligvarebransjen. Det sa Pollestad, som leder Stortingets næringskomité, i en debatt om konkurransekraften for norsk matindustri under Arendalsuka tirsdag.

– Den som skal bestemme om det er liv laga for et nytt produkt er forbruker i butikk, ikke tre innkjøpsdirektører, utdypet han.

Loven høyt prioritert

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (FrP) svarte med å si at lovforslaget vil ha liten betydning for konkurransesituasjonen i dagligvarekjedene – og at det er på tide at også Pollestad innrømmer det. Men det vil ikke SP-politikeren. I Nationen i går varslet han at kjedetoppene bør grue seg til et regjeringsskifte, noe han fulgte opp i denne debatten.

– Vi har en felles oppgave i å utjevne maktforholdet i kjedene. Kjedene har for mye makt, gjentok Pollestad. Så lovet han at dette arbeidet og Lov om god handelsskikk vil bli en høyt prioritert oppgave etter valget dersom Senterpartiet kommer i en regjeringsposisjon.

– Loven vil virke, men det er ikke det eneste grepet som må til, konkluderte SP-politikeren, som frykter at vi ender opp med bare to dominerende matvarekjeder.

DLF: Lov et første skritt

– Vi mener som alltid at Lov om god handelsskikk er et godt virkemiddel, selv om det ikke løser alle utfordringer. Det er et viktig første skritt for å få mer ryddige forhold i bransjen til det beste for forbrukeren, sier DLF-sjef Helge Hasselgård til Dagligvarehandelen. Hasselgård minner om at både Coop og Rema har sagt seg positive til en slik lov, og at det dermed «ikke er noen stor strid lenger».

Helge Hasselgård var en av svært mange ledende bransjefolk som satt i salen under debatten. En annen tilhører var Coop-sjef Geir Inge Stokke, som mandag skapte overskrifter ved å si at Konkurransemyndighetene må gripe inn for å bremse Norgesgruppen.

– Deler du Coop-sjef Geir Inge Stokkes bekymring for at Norgesgruppen er for store?

– Vi må være våkne og passe på å ivareta en effektiv konkurranse. Det er en utfordring med tre aktører. Jeg vil ikke gå inn i den disputten, men hvis politikerne kan bidra til en mer effektiv konkurranse i alle ledd, så vil det være bra, svarer Hasselgård.

Valget avgjør

– Vil en lov om god handelsskikk vil gi en mer effektiv konkurranse?
– Loven vil legge til rette for effektiv konkurranse. Men den alene vil ikke endre markedssituasjonen eller gi nye aktører i dagligvaremarkedet. Konkurranse skal ikke reguleres bort, men derimot styrkes og effektiviseres.

– Vil loven komme?
– Det kommer an på valgresultatet. Hvis det blir en ny regjering, har de gjort det klart at de vil innføre den. Hvis ikke det blir regjeringsskifte, er det lite sannsynlig at loven kommer. Da må vi ta ansvar på andre måter, sier Helge Hasselgård, uten at han vil utdype det noe nærmere.

Powered by Labrador CMS