Nyheter

Brunost bedre enn sitt rykte

Brunost er sunnere enn mye annet søtpålegg, konkluderer Bramat. Den nye brunosten på tube kom best ut i testen.

Publisert Sist oppdatert

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på emballasjen. Brunost inneholder mye sukker og fett, noe som gjør at noen mener at dette pålegget bør forbys på skoler og i barnehager. Men selv om det høye innholdet av sukker og fett gjør at du ikke bør spise brunost på alle dagens brødskiver, er det en del næringsstoffer i brunosten som gjør denne til et veldig mye bedre valg enn annet søtpålegg, mener Bramat.

Du kan ikke lenger si at du spiser brunost fordi du trenger jern. Men, det er flere andre viktige ingredienser i brunost. Brunost er nemlig en god kilde til både kalsium og jod. Har du det småspist barn, som er glad i brunost, er dette pålegget et godt alternativ både fordi det får barnet til å spise opp brødskiven sin, og fordi det er en kilde til kalsium og jod.

I testen har Bramat sett på hvor mye kalorier, karbohydrater (sukker), protein, fett og kalsium de inneholder. Kalorier, fett, og karbohydrater trekker ned, mens protein og kalsium trekker opp. Siden brunost er en kilde til jod og kalsium, som begge er næringsstoffer som mange får for lite av, har de valgt å gi terningkast 3-5, til tross for at brunost også er rik på karbohydrater, fet og kalorier. Nyhetene Tine Gudbransdalen smøremyk brunost og Tine Fløtemys smøremyk brunost får femmer på terningen sammen med Tine Lettere Gudbrandsdalsost og Tine Ekte geitost. Til sammen 14 ulike brunoster ble vurdert i testen.

Powered by Labrador CMS