Nyheter

Det kan bli for mye lakris

Nylig fikk en italiensk tiåring anfall etter å ha spist mye lakris. Det skal ikke så mye til før en får i seg for mye, sier fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NRK.

Publisert Sist oppdatert

– Det er faktisk ikke bra å få i seg for mye lakris, sier Madsen til NRK.

Problemet er at glycyrrhizinsyre, som finnes i lakrisen, ligner på hormonet kortisol som vi har i kroppen.

– Glycyrrhizinsyre blokkerer nedbrytingen av kortisol, slik at du får altfor mye kortisol i kroppen. Kortisol medfører at blodtrykket begynner å stige, du får høyt blodsukker, og mangel på mineraler i blodet. Det kan faktisk være ganske alvorlig, forklarer Madsen.

Symptomer på lakrisforgiftning kan være hovne ben, høyt blodtrykk, hodepine, svimmelhet og generelt dårlig form. Mange lakrisdrops inneholder også andre stoffer, som kan bidra til diaré, kvalme og oppkast.

Den italienske tiåringen som nylig ble forgiftet hadde spist cirka 20 lakriskarameller hver dag i tre-fire måneder, skriver NRK.

Powered by Labrador CMS