Fredag er det verdens internasjonale dag mot matsvinn. Så lang i år har Menys kunder reddet 20.000 Syltebær-kurver.

Nyheter

FNs Matsvinndag: Millioner av matvarer reddet fra søpla i 2023

Så langt i år har Menys kunder reddet cirka syv til åtte millioner matvarer fra å ende i søpla. – På den internasjonale dagen mot matsvinn 29. september ønsker vi å takke alle kunder som bidrar til å redde mat i vår butikker, sier bærekraftansvarlig Kenneth Skauge i Meny.

Publisert Sist oppdatert

Å bestille akkurat passe mengde ferskvarer til et supermarked er vanskelig. Tilbudskampanjer, vær, trafikk og trender er bare noen av flere faktorer som påvirker salget.

– Ny teknologi gjør at varebestilling og logistikk i butikk blir stadig mer presist, men vi lever med en viss uforutsigbarhet. Derfor er det så viktig for oss å ha gode rutiner og løsninger som gjør at vi redder spiselig mat, sier Skauge i en pressemelding.

Så langt i år har Meny solgt 4,2 millioner varer via nedprisingsdiskene, det vil si varer med kort holdbarhet som gis en prisrabatt på mellom 20 og 50 prosent. I denne disken ligger ofte middagsprodukter, sauser, oster og andre ferskvarer.

Ifølge Skauge har kjeden opplevd endring i kundenes mentalitet fra nedprisingshylla ble etablert i 2012. De første årene var det en liten, diskret kundekrets. De siste årene har kundene vært «alle» og de synes ikke lenger at det er flaut å studere nedprisingshylla.

– Mange er ute etter en god deal og mange er opptatt av matsvinn. Begge deler er bra. Vi skal redusere vårt matsvinn med 50 prosent innen 2025 og da må vi spille på lag med kundene, sier Skauge.


Menys nedprisingstiltak og resultater så langt i 2023:

  • Nedprisingsdisk med 20 til 50 prosent avslag på varer med kort utløpsdato. 4,2 millioner varer er reddet så langt i år. Varer som ikke blir solgt i nedprisingsdisken legges i Too Good To Go-poser, gjerne sammen med varer fra varmeskapet og bakervarer. 270.000 poser, som i snitt inneholder tre til fire varer, er reddet via Too Good To Go i 2023.
  • Gårsdagens brød selges frem til klokken 11 neste dag til 15 kroner. 730.000 brød er reddet i 2023.
  • Omplassert frukt og grønt er varer som ikke er helt fine. De legges i et samlestativ hvor alt koster 10 kroner per kilo. 292.000 kilo frukt og grønt er reddet i 2023.
  • «Syltebær» er bær av noe dårligere kvalitet og de selges for 15 kroner per kurv. 20.000 bærkurver er reddet i år.

­

Powered by Labrador CMS