Nyheter

Fra «røkt» til «med røyksmak»

I gårsdagens FBI på NRK1 sa flere leverandører at de vil endre merkingen av røkte produkter. Den utbredte bruken av «røyk-dusjing» vil gjøre at mange går fra å si «røkt» til «med røyksmak».

Publisert Sist oppdatert

FBI-programmet «avslørte» det bransjefolk har visst om i årevis; at industrirøyking ofte skjer med «flytende røyk», og at den dusjes på produktet. Mattilsynet har fått så mange spørsmål at de nå føler behov for en oppklaring. Røyking kan nemlig foregå på flere måter; ved tradisjonell røyking med spon, eller med regenerert røyk, som er framstilt ved forstøving av kommersielt omsatt røykaroma. I begge tilfeller foregår røykingen i et røykekammer eller røykerom. Regenerert røyk gir samme effekt som tradisjonell røyking, men er mindre helseskadelig. Røyken gir både den riktige smaken og fargen på yttersiden av produktet. Men flytende røyk kan også dusjes på produktet. Man kan også sprøyte røyk inn i produktet eller bruke «røykpulver» rett i farseblandinger, men dette er ikke veldig vanlig.

Mattilsynet slår fast at produkter fremstilt både ved tradisjonell røyking med spon og regenerert røyk framstilt av flytende røyk (røykaroma), kan kalles røykte. Men dersom flytende røyk er benyttet, skal dette angis i merkingen som «røykaroma». Dersom produktene har blitt dusjet, dyppet, injisert eller på annen måte enn ved røyking fått tilsatt røykaroma, kan de ikke kalles «røykt». I stedet kan uttrykk som «med røyksmak» anvendes. Vi kan dermed vente oss en del endret emballasje i tiden som kommer.

Powered by Labrador CMS