Frukt & grønt

I år har norske bønder en svært god eplesesong. Foto: OFG

I år er det toppsesong for epler

Nå bugner det av norske epler. I år har norske bønder en svært god eplesesong. Dette skyldes blant annet svært gode vekstvilkår og at nydyrkede felt slår til. I tillegg har den varme høsten også gjort sitt.

Publisert Sist oppdatert

– Hvert år feirer vi Den norske Epledagen siste tirsdag i september, og i år faller denne dagen på tirsdag 28. september. En ekstra grunn til feiring i år er at sesongen vil gi oss nærmere en rekordavling, hele 10.000 tonn. Det blir mange norske epler til hver av oss. Det er bra, sier matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Toril Gulbrandsen, i en pressemelding.

Ifølge Gulbrandsen troner epler øverst på listen over de norske fruktene og er den største frukten vi har.

– Saftige, sprø og med både syrlighet og sødme er eplet fantastisk fristende, og en av de fruktene vi spiser aller mest av. Og sesongen for norske epler varer langt utover høsten.

Det finnes flere tusen eplesorter i verden. Den største norske eplesorten er Aroma, deretter følger Discovery og Summerred. Andre norske sorter er Rød Gravenstein, som har vært dyrket siden slutten av 1700-taller, Rød Prins/Kronprins, Julyred, Åkerø og den forholdvis nye sorten Rubinstep.

Norske epler modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søtt og syrlig fruktkjøtt med sprø konsistens.

Rød aroma er vår største sort (forventet 3200 tonn)

Aroma kommer opprinnelig fra Sverige og har i løpet av få år blitt den viktigste eplesorten i Norge. Som navnet sier, er Aroma et aromatisk eple med nydelig smak. Bunnfargen er gul, og den har et rødt kinn på solsiden.

Aroma er velegnet både som spiseeple og husholdningsfrukt, og har god lagringsevne.

Aroma er et eple som egner seg meget godt til baking og ellers varmebehandling, da det er fast i kjøttet og har en god syrebalanse.

Discovery (forventet 1750 tonn)

Discovery er en halvtidlig eplesort med gulgrønn bunnfarge og lys rød dekkfarge. Eplet er middels stort, flatrunde og svært velformet. Fruktkjøttet er sprøtt og hvitt med syrlig og god aroma. Godt knaskeeple.

Sommerred (1670 tonn)

Summerred er middels stor, oval til eggeformet med rød dekkfarge og sprøtt, kremgult fruktkjøtt. Middels fast, saftig og sprøtt fruktkjøtt. Smaken er syrlig, god og aromatisk. Eplet har en god holdbarhet. Summerred er et godt spiseeple som også passer i salater, i kaker, stekte eller bakte, som mos, grøt og i smoothies.

Powered by Labrador CMS