Nyheter

Grønt kort til unge

Norske barn og unge spiser gjerne mer frukt og grønt. ? Dersom de har det lett tilgjengelig. Fra Landbruks- og matdepartementets side har vi satt i verk en rekke tiltak. Jeg utfordrer gjerne handelsnæringen til å bidra med sitt.

Publisert Sist oppdatert

Ungdom og kosthold er et viktig tema for regjeringen. Frukt og grønnsaker er helsebringende matvarer som er viktige for å forebygge livsstilssjukdommer både på kort og lang sikt. Vi har nylig lansert to utfordringer til barn og unge for få dem til å spise mer frukt og grønt, og drikke mer vann. Konkurransen «Grønt kort» skal være en konkurranse i barneskolene om å spise mer frukt og grønnsaker i løpet av skoledagen. Inntaket skal registreres på et « Grønt kort» etter modell av det kjente skikortet. Det skal kåres fylkesvise vinnere og én nasjonal vinner.

For å skaffe til veie et bedre tilbud på frukt og grønt til barn og unge har Landbruks- og matdepartementet i samarbeid med Fylkesmennene startet i alt 8 prosjekter. I Hordaland skal for eksempel skoler og barnehager adoptere et gardsbruk og kokkelinjer på videregående skole skal adoptere en grunnskole. Møre og Romsdal satser bl.a. på 10 økologiske skolehager og besøksgarder. Akershus lager veiviser for skolekantiner, mens Nord-Trøndelag vil samarbeide med innvandrermiljøer om kosthold, frukt og grønt. Vi har også invitert norsk skoleungdomm til å delta i en idékonkurranse for ungdomsskoler og videregående skoler - «Drikk deg til vett». Vi har utfordret skolene til å utvikle den beste ideèn for å få skoleelever til å drikke en liter vann i løpet av skoledagen.

Nylig fikk jeg overrakt rapporten «Mat og helse» fra de matpolitiske forbrukerpanelene. Sunn mat er mat som smaker godt, er variert og spises med måtehold, var en av meldingene panelene hadde til regjeringen. Sunn mat i skolen var også en sentral utfordring fra deltagerne. Nytt denne gangen er at tre egne ungdomspanel har diskutert samme tema, og deres tilbakemelding var klar; skal vi spise mer sunn mat må den være tilgjengelig, fristende og billigere enn usunn mat.Norske barn er mer glade i frukt og grønnsaker enn noen andre barn i europeiske land. Men når det gjelder å spise frukt og grønt, havner norske barn på jumboplass. Dette viser den europeiske undersøkelsen Pro Children. Norge kommer så dårlig ut fordi det er for få skoler som tilbyr frukt til elevene. I andre land har de bedre tilgang på frukt gjennom skolen.

MMI har undersøkt frukt- og grøntvanene til norske barn på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet. Resultatet er ganske nedslående. Bare tre prosent av dem mellom seks og femten år spiser nok frukt og grønnsaker i forhold til anbefalingene om fem om dagen. Det var 600 foreldre som deltok i undersøkelsen. Seks av ti barn spiser frukt og grønnsaker én til to ganger om dagen. Én av fire svarer at barnet ikke spiser dette daglig. MMI-undersøkelsen viser at halvparten av landets grunnskoler ikke har et tilbud om frukt og grønt til elevene. Knapt én av tre skoler er med på Skolefrukt, som er en statsstøttet abonnementsordning der elevene får frukt på skolen.

Hva kan handelsnæringen bidra med?Alle undersøkelser viser at barn og unge mer enn gjerne spiser mer frukt og grønt. ? Dersom de får lett tak i det når de har lyst på det. Dette er en utfordring også for handelsnæringen. Ved å ha velstelte, smakfulle og fristende grønt-disker, gjerne med minst like framtredende plassering som godteri-diskene, kan næringen bidra både til bedre helse for den oppvoksende slekt og til økt omsetning.

Powered by Labrador CMS