Nyheter

Kantinemat skal allergimerkes

Nå skal all mat som serveres i kantiner og restauranter merkes for allergikere. Reglene gjelder fra 13. desember, og det skal informeres om 14 allergener.

Publisert Sist oppdatert

– Dette vil være til stor hjelp for allergikere som tidligere ikke har turt å spise ute. Mange har vært nødt til å ha med seg matpakke fordi maten i kantina ikke har vært merket, sier fagsjef Helle Stordrange Grøttum i Norges Astma- og Allergiforbund, NAAF.

Den nye merkingen skal være skriftlig, enten som en merkelapp ved maten eller i menyen.

– Enkelte spisesteder har plassert ut PC-er hvor gjestene kan gå inn og lese om rettene og hva de inneholder. Ellers holder det å informere i menyen, i en perm eller sette opp skilt ved rettene med oversikt over hva de inneholder, sier Grøttum

De 14 allergenene som skal merkes er: Glutenholdig korn (rug, bygg, havre, spelt, kamut/egyptisk hvete eller hybrider av disse), skalldyr, egg, fisk, peanøtter, soya, melk (herunder laktose), nøtter (mandel, hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pekannøtt, paranøtt, pistasienøtt, macadamianøtt/australianøtt), selleri, sennep, sesamfrø, svoveldioksid og sulfitt i konsentrasjoner på 10 mg/kg eller mer eller 10 mg/l uttrykt som SO2, lupin og bløtdyr.

Powered by Labrador CMS