Nyheter

Kårer tre mestere

Det er tre spennende konkurransedager som skal gjennomføres 25. til 27. august i Sunnmørshallen i Ålesund. Norgesmesterskapet i kjøttfag samler kjøttfagfolk fra hele landet til en konkurranse hvor faglige ferdigheter og kjøttkvalitet står i fokus.

Publisert Sist oppdatert

For tiende år på rad møtes bransjen for å kåre Norges beste kjøttfagfolk. Kjøttindustriens Fellesforening ønsker å få vist frem og videreutviklet de kvalitetene som finnes blant kjøttbransjens slaktere, kjøttkjærere, pølsemakere og butikkslaktere.

KjøttskjæringKjøttskjærerfaget utøves i skjærehallene landet rundt hvor man deler opp hele skrotter til de lekreste biffer, suppekjøtt og kjøtt som skal videre og foredles til ulike kjøttprodukter. Det sier seg selv at dette krever høy grad av faglighet. Det er store verdier en kjøttskjærer håndterer i løpet av en arbeidsdag, og utfordringen ligger i å holde høy nok hastighet samtidig som man skjærer kjøttet helt riktig hver gang.Dette er utgangspunktet for NM i kjøttskjæring, hvor man vurderer tidsforbruk, hinner og renskjæring av biffer og fileter, knivbruk og sliping, samt hvor mye kjøtt det er igjen på bena etterpå.I år er det storfekjøtt som skal skjæres, og det er utrolig hvor raskt det går unna å dele opp en storfe bakpart på 70-80 kg. Den raskeste har brukt imponerende 13 minutter på denne jobben. Men jobber man for raskt, kan det gå ut over kvaliteten. Og det er summen av økonomi, tid og kvalitet som gir norgesmestertittelen.Finalister er Frank Orheim, Spis avd Stranda; Espen Eide, Spis avd Bergen; Tor Strømsjordet, Spis Norge; Lino Gallaso, Per's Kjøkken; Øivind Pedersen, Gilde Vest; Hans Jørgen Christensen, Gilde Fellesslakteriet; Svein Arve Leitvoll, Gilde NNS og Frank Oddvar Thoresen, Gilde Vest.

Finstykking for lærlingerDet er stort fokus på rekruttering og fagopplæring i kjøttbransjen, og det gir flinke lærlinger. NM i finstykking for lærlinger har blitt arrangert årlig siden 1998.Det gjennomføres seks uttakskonkurranser landet rundt i samarbeid med de lokale opplæringskontorene, og oppslutningen er stor. Finalistene er valgt ut blant vinnerne og de høyeste poengsummene fra de regionale uttakskonkurransene. Finstykking går ut på å skjære ut og dele opp kjøtt som skal presenteres på fat ferdig for salg. Kreativitet, salgbarhet og håndverksmessige kvaliteter er viktige elementer i denne konkurransen.Lærlingene har tre timer til rådighet, og på denne tiden skal de dele opp en skinke med knoke og en storfe-mørbrad. Det er tre disipliner: Grovstykking på 45 minutter, produksjon av produkter for salg på 120 minutter og presentasjon av produktene på 5 minutter.Finalister: Kenneth Tveit, Ica Gulskogen, Drammen; Morten Ask, A Idsøe, Stavanger; Roar Gjøvaag, Gilde BS Tunga, Trondheim; Truls Østerås, Meny Lietorvet, Skien; Øivind Skjerstad Ramsøy, Meny Indre Havn, Sandefjord; Ove André Hole, Hole Kjøtt, Ålesund; Eirik Løstegård, Ica Gulskogen, Drammen og Miriam Bendixen, Jens Eide Kjøttforretning, Lillesand.

Finstykking for svenner NM i finstykking for svenner er den konkurransen som har vært arrangert lengst. I år er det ti år siden man satte hverandre i stevne og arrangerte det første NM i kjøttfag.Svennene er ferdige med læretiden og har fått sine fagpapirer etter læretid og en svenneprøve. Mange av finalistene har konkurrert i flere år, og det er et spennende finalelag som stiller opp og skal kjempe om årets norgesmestertittel.Det er en mellompart gris, et lammelår og en hemmelig stykningsdel som skal ende opp som panne- og gryteferdige retter i løpet av tre timer i denne konkurransen. I tillegg skal det presenteres en komplett meny.Konkurransen er tredelt som lærlingekonkurransen, men det er en større mengde kjøtt som skal deles opp, og tiden er vesentlig kortere, i tillegg til at finalistene ikke kjenner til alle stykningsdelene før konkurransen. Her har finalistene 30 minutter på seg til grovstykking, 120 minutter til produksjon av produkter for salg og 5 minutter til presentasjon av produktene.I finalen stiller Kasper Lund, Meny Rykkinn, Bærum; Veronika Strømnes, Meny Halden; Kåre Reppen, Meny Tveita, Oslo; Kristin Berge, Meny Kolsås, Oslo; Guro Bondestad, Coop Mega Vågsbygd; Lotte Horslund Eriksen, Coop Mega Lund, Kristiansand og Elise Klungland, T Eikestøls eftf, Søgne.

Powered by Labrador CMS