Nyheter

Konge i Bolleland

ESPA: Rune Gulbrandsen er Norges ukronede bollekonge: - Ingen skjønner hvordan vi får det til, men i fjor solgte vi 950 000 boller. I år blir det mer.

Publisert Sist oppdatert

Egentlig er det hele tre bollekonger på Espa. Rune Gulbrandsen, Roger Danielsberg og Morten Støen har sammen drevet Shell-stasjonen Espa Servicesenter ved E6, ti minutter nord for Minnesund, siden 2001. - Heldigvis. Dette hadde vært altfor mye å drive alene, sier Rune Gulbrandsen til Handelsbladet FK.

At Gulbrandsen og hans kumpaner trygt kan kalle seg spesialister, hersker det ingen tvil om. Fjorårets bollesalg bikket 950 000. - I år skal vi selge 1,1 millioner boller, lover bollekongen.

- Hvordan i all verden får dere til dette?

- Ved hjelp av gode boller, oppmerksomhet i media og kundene våre. Vi fikk noen gode tips av en baker om hvordan vi skulle behandle deigen, og mener selv vi har landets beste boller. Vi kaller dem Espa-boller.

BOLLEBAROMETER

Bolleeventyret på Espa startet med anskaffelsen av en kaffemaskin. Stasjonsdriverne sydde sammen et pakketilbud til 25 kroner på kaffe, Kvikk Lunsj og en bolle. - Etterhvert opplevde vi at kundene heller ville ha kaffe og to boller, og så begynte det å balle på seg, forteller Gulbrandsen.

I takt med at bollene ble stadig mer populære, kjøpte ledertrioen flere ovner, ansatte flere medarbeidere og synliggjorde satsingen overfor kundene. Bolle-T-skjorter, bolleskilting og bollebarometer hører til virkemidlene.

- Hver morgen setter vi ut et oppdatert skilt med bollesalget hittil i år, i tillegg til at vi oppdaterer bollebarometeret på internett, sier Gulbrandsen.

Den lille kollen stasjonen ligger på langs veien, er omdøpt til Bolleland, noe ikke minst mange danske turister har merket seg. «Å bolle» på dansk innebærer at man gjør iherdige forsøk på å få en bolle i ovnen, for å si det slik.

- He-he! De tar bilder av seg selv ved skiltet og kjøper med seg bæreposer hvor det står Bolleland. Men de er gode kunder, så dette tar vi med et smil.

GOD MARGIN

Espa Servicesenter sysselsetter 30 personer på hel- og deltid. Bollestekingen krever full arbeidsinnsats fra tre personer i løpet av døgnet, og sammen med kjøp av bolledeig blir det en del utgifter. Men alt i alt er det småtterier i forhold til inntektene.

- Bollene gir veldig god margin. Mye, mye bedre enn på pølser, som vi også selger mye av. 14 tonn i år. Vi selger boller og kaffe for 8,7 millioner kroner i år, og så kan jo folk bare gjette hva vi sitter igjen med. Det begynner med et sekstall. Når utgiftene er trukket fra, begynner det med fire... Vi har hatt folk fra andre stasjoner innom for å se på hva vi gjør, men de skjønner ikke hvordan vi får det til. Mye handler om å spille på lag med kunden, og kunden vil gjerne være på lag med oss. De følger med på bollebarometeret, og vi får kjeft om vi glemmer å oppdatere det. Vi går ut og forteller om målsettingene våre, og opplever at kundene kommer til disken, kjøper boller og sier at «dette skal vi klare». Hvor mange er det som har det sånn? At kundene sier de vil bidra til at vi når målet vårt? De gjør vår målsetting til sin egen, og det tror jeg er ganske unikt, sier Rune Gulbrandsen.

Powered by Labrador CMS