Nyheter

Lettere å velge grovt

På et møte med Ica og Norgesgruppen i dag orienterte tilsynet om at innkjøpsavtalen mellom Coop og Rema 1000 blir en del av vurderingsgrunnlaget. Avgjørelsen utsettes dermed med nesten to måneder.

Publisert Sist oppdatert

ØKERN I OSLO: Bakers øker salget av brød som er grovhetsmerket. I løpet av året skal alle de 120 Bakers-brødene være en del av den nye merkeordningen for brød. Helseminister Sylvia Brustad er glad for at det nå blir lettere å velge grovt, og håper at alle brød blir merket på sikt.

Grovhetsmerking på brød er i full utrulling i dagligvarebransjen. Alle de store aktørene er med, og andelen brød som er merket, øker stadig. Det samme gjør salget av dem. Næringsmiddelbedriftenes Landsforening (NBL), som eier merkeordningen, har som mål at alt brød som selges i dagligvaren, skal merkes på sikt. - Det gir forbrukerne muligheten til å velge grovt brød på en enklere måte, sier Knut Maroni i NBL.

I dag er grovhet det tredje viktigste kriteriet for valg av brød. Bare smak og ferskhet betyr mer, men det har blitt mindre viktig i løpet av de siste to årene. Knut Maroni håper nå at forbrukerne blir enda mer opptatt av grovheten. - Vi håper at forbrukerne etterspør merket, at det blir et sug etter det, sier Maroni.

Plakatmateriell og brosjyrer er nå klare og skal være på plass i butikk.

SPIS NORSK

Adm direktør Roar Hoel i Bakers håper også at grovhetsmerkingen vil føre til at flere av kundene dine velger norsk brød. - I dag har brødimporten en verdi på nesten 1,5 milliarder kroner, og mesteparten av dette er lyst bakeverk, som baguetter. Med grovhetsmerkingen håper vi at flere vil spise sunt, norsk brød, sier Hoel.

Det håper også helseminister Sylvia Brustad. - Jeg er ingen pekefingerminister, men for oss er det viktig å bidra sammen med bransjen for å få folk til å velge de grove brødvariantene, sier Brustad.

FRIVILLIG

Som Handelsbladet FK skrev i oktober i fjor, er merkeordningen frivillig, og den skal gi forbrukerne informasjon om brødets grovhet, det vil si innhold av sammalt mel og hele korn. Brødskala'n, som den kalles, består av fire nivåer, og brød merket som «Fint» inneholder opptil 25 prosent sammalt mel og hele korn, «Halvgrovt» har mellom 25,1 og 50 prosent, «Grovt» 50,1-75 prosent og «Ekstra grovt» over 75 prosent.

Merkeordningen omfatter alle typer brød, inkludert rundstykker, ciabatta, ferdigmiksposer til brød, samt uemballert brød.

Merkeordningen fungerer slik at bakerne inngår en skriftlig kontrakt med NBL, hvor de forplikter seg til å melde inn de produktene som blir merket. NBL har samtidig mulighet til å gjennomføre kontroller for å sikre at merkene blir brukt riktig. Blir merkingen misbrukt, kan en produsent bli nektet å bruke merket, samtidig som NBL har forbeholdt seg retten til å offentliggjøre navnet på vedkommende.

Powered by Labrador CMS