Bunnpris-sjef Christian Lykke holder kortene til brystet og vil ikke svare om den bratte vekstplanen og de mange selvstendige valgene innenfor innkjøp og distribusjon lar seg kombinere med dagens tette forhold til Norgesgruppen.
– Ingen kommentar, sier Christian Lykke til Handelsbladet FK.
– Er den langsiktige planen å bygge opp et selvstendig dagligvarekonsern?
– Ja. Vi ønsker å gjøre våre egne valg, og vi kommer til å gjøre det som er nødvendig for å nå vekstmålene våre.
– Lar det seg kombinere med dagens forhold til Norgesgruppen som innkjøper og distributør?
– Ingen kommentar.
Samarbeid slår sprekker
Handelsbladet FK har snakket med en rekke sentrale personer i bransjen og i sfæren rundt Bunnpris og Lykke-familien, og konklusjonen er den samme: Bunnpris har giret om og økt farten, og med det er også selvstendighetsfanen heist høyere enn før. Bruddet med Bama, der Bunnpris tar med seg 260 millioner kroner i innkjøp av frukt og grønt for å starte opp sin egen ferskvaredistribusjon, er et trekk som har slått sprekker inn mot Norgesgruppen. Norgesgruppen eier 46 prosent av Bama, og er selskapets desidert største kunde.
Etablering av Kløver som Bunnpris-kjedens egen merkevare er et annen trekk. Foreløpig er det kjøttprodukter fra selskapets eget anlegg på Vestnes i Møre og Romsdal og brød fra kjedens eget bakeri i Trondheim som skal forsyne butikkene med Kløver-varer.
Regionplanen
I disse dager har Lykke-familien gitt grønt lys for en oppbygging av et landsdekkende nett av regionkontorer, samtidig som kjeden er aktivt ute i markedet for å finne nye samarbeidspartnere og nye kjøpmenn. Region Sør, som skal dekke området fra svenskegrensen til Agder, blir den klart viktigste i jakten på vekst og flere butikketableringer. Etter det Handelsbladet FK erfarer, er planen å dele den nye regionen i to etterhvert som den fylles opp med nye butikker. Planen er å etablere 100 nye butikker i Region Sør, fra 50 til 150 butikker.
Samtidig skal kjeden bygge opp et nytt regionskontor som skal ta seg av Midt-Norge og Nord-Norge. Fra før har Bunnpris etablert Region Vest med base i Bergen og i Molde har kjeden etablert en egen region for Nordvestlandet i samarbeid med kjøpmannsfamilien Erik Berg. Christian Lykke bekrefter regionsplanene.
– Vi ønsker en tettere oppfølging med kjøpmenn og samarbeidspartnere, og i dag har vi ikke et godt nok nett til den ekspansjonen vi planlegger. Derfor bygger vi opp et regionsnett som er mye likt det Geir (tidligere Rema 1000-sjef Geir P. Solstad som nå er direktør for etablering og utvikling i Bunnpris) er vant med fra før. Modellen er også en kopi av hvordan vi har gjort det på Møre, sier Christian Lykke til Handelsbladet FK.
Lavpristrykk fra Ullevål
Fra Bunnpris-kontorene på Ullevål Stadion gjør direktør Geir P. Solstad seg klar for tidenes vekstplan. 2015-målet om 15 milliarder kroner i omsetning og 400 butikker står fast. Det betyr en tredobling av omsetningen og 188 nye butikk-etableringer.
– Vi må spisse konseptet enda mer mot lavpris og bygge opp en organisasjon som kan takle veksten. Vi ønsker et tettere forhold til leverandører og andre som bidrar til resultatene våre, sier Geir P. Solstad til Handelsbladet FK.
– Hvor mange butikkprosjekter arbeider du med for tiden?
– Cirka 60 prosjekter, men ikke alle blir realisert. Etterhvert som vi blir mer synlige, så blir også tilgangen til gode eiendomsprosjekter bedre. Samtidig er Bunnpris en kjede som er preget av en gründerkultur der det er veldig kort vei til beslutninger. Vi tar det der og da, dersom det er nødvendig, sier Solstad til Handelsbladet FK.
– Er den langsiktige planen å bryte med Norgesgruppen for å etablere seg som et frittstående dagligvarekonsern?
– Strategien får du ta med eieren, sier Solstad.
– Selvstendighetsfanen heises nokså høyt?
– Vi er Norges største selvstendige dagligvarekunde, og vil bli behandlet deretter. Det er en fare i alle store organisasjoner for at man blir så stor at man bare snakker nedover. Da mister man lett fokus og da blir det også rom for nye muligheter. For å si det slik: Bunnpris vil gjøre det som er nødvendig for å dyrke selvstendigheten og friheten til å ta egne valg, sier Solstad.
Følger med
Handelsbladet FK er kjent med at Norgesgruppens toppledelse følger utviklingen i Bunnpris tett, og at de har merket seg taktskiftet som er kommet med den nye eiergenerasjonen, som bruddet med Bama.
– Ser dere konturene av et fremtidig brudd mellom Norgesgruppen og Bunnpris, og i så fall hvilke konsekvenser vil det få?
– Vi har på ingen måte oppfattet at Bunnpris ønsker et brudd i vårt samarbeid. At konkurransen er sterk i Norgesgruppen, er noe alle vet. Den aksepterer kjedene, og de forpliktelser og rolledelinger som følger med. Et brudd med Bunnpris vil vi sterkt beklage. Vi vil ikke spekulere i konsekvenser av noe som er hypotetisk, sier Per Roskifte, konserndirektør for HR og samfunnskontakt i Norgesgruppen.
– Hva gjør dere i forhold til Bunnpris for å hindre at det skjer?
– Vi tar ansvaret for vår del av samarbeidet og vil bidra med en god dialog for å sikre et langsiktig samarbeid, til glede for Bunnpris og Norgesgruppen, sier Per Roskifte til Handelsbladet FK.
Les hele saken i ukens papiravis