Nyheter

Mindre salt i ost og skinke

Sammen med matforskere på Nofima skal Tine, Stabburet og Mills samarbeide om å redusere saltinnholdet i hverdagsmat.

Publisert Sist oppdatert

Målet er å få ned saltmengden i ost, kokt skinke, posteier og farsemat med 25 prosent. – Det handler ikke om vanlig produktutvikling, men om å bruke forskning for å finne fram til mat som er bedre for helsa. Matindustrien jobber nå intenst med å redusere saltet i tråd med de nye kostholdsrådene, sier direktør Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke.

Prosjektleder Randi Kvarberg i Stabburet mener det er naturlig at bedrifter som vanligvis konkurrerer med hverandre, samarbeider om salt.

– Vi har en felles utfordring når det gjelder saltinnhold i maten. Det handler både om salterstattere, produksjonsmetoder og hvor mye vi kan fjerne av saltet før det går ut over smaken. Vi vet at forbrukerne reagerer hvis saltet reduseres for fort, sier Randi Kvarberg.

I tillegg til Mills, Tine, og Stabburet deltar kjøttbedriften Ådne Espeland i saltprosjektet.

Saltprosjektet har oppstart til høsten og har en kostnadsramme på nær 13 millioner kroner. Bedriftene dekker selv 60 prosent av kostnadene. Resten er finansiert gjennom Forskningsrådet.

– Det er vanskelig å redusere saltinnholdet i matvarer uten at det går ut over smak, holdbarhet eller konsistens. Mange tester og mye forsøksproduksjon må til for å finne fram til metoder som fungerer, sier direktør Camilla Røsjø i forskningskonsernet Nofima til Newswire.

Powered by Labrador CMS