Fra venstre: Spesialitet-fagsjef Marit Strand, Anna Karine Marstein fra Underdal stølsysteri, Erik Lien fra Rørosbakern, adm.dir. Emil Rognstad Østenfor og markedssjef Jaroslava Juricova-Olsen fra Salma og statssekretær Ingvild Ofte Arntsen i Landbruks- og matdepartementet. Foto: Matmerk

Nyheter

Nye spesialiteter på lokalmat-topplaget

Tradisjonsrike geitoster fra Undredal Stølsysteri og en ny type røkelaks fra Salma var blant produktene som i formiddag ble tildelt offisielt Spesialitet-merke. Nå får de plass i merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse.

Publisert Sist oppdatert

Geitoster fra Undredal Stølysteri, kjeks fra Rørosbakern og lettrøkt laks fra Salma har alle blitt godkjent av Spesialitet-fagjuryen.

Stolte matprodusenter ble fredag klappet opp på scenen under et Matstreif-arrangement i Oslo. Der fikk de overrakt sine Spesialitet-merker av statssekretær Ingvild Ofte Arntsen.

– Det er ganske krevende å være liten i møte med de store markedskreftene. Da er det godt å få være del av et større fellesskap som en slik merkeordning, sier Anna Karine Marstein fra Undredal Stølsysteri.

Det er deres kvite geitost i tre lagringsgrader, samt brun brimost, som er godkjent i merkeordningen.

– Visst er det ei stor glede å få holde på meg tradisjonsrik produksjon som vår, men det er også et stort slit. Derfor er vi glade for drahjelp fra Spesialitet. Når det er sagt, så synes ikke vi - egentlig - at vi trenger noen utenfra for å fortelle oss at geitostene våre er en spesialitet, smiler Marstein.

Kjeks med ingrediens fra «naboen»

Flatbrødbakerne Rørosbakern fikk også tildelt Spesialitet-merke. De fikk for Knekks, en påleggskjeks som takkestekes. Knekks bakes blant annet av restproduktet mesk fra bayerproduksjonen hos sambygdingene Røros Bryggeri.

– Det er kjempemessig at vi kan lage noe helt nytt som umiddelbart får så god respons hos Spesialitet-fagjuryen. Og så synes vi det er kult at vi har klart å ta i bruk et restprodukt fra nabobedrifter til å lage et nytt kvalitetsprodukt. Kanskje vi kan si vi tenker bærekraftig innovasjon, om enn i det små, sier daglig leder Erik Lien.

– Vi i Salma blir også glade

Merkevaren Salma opererer på en ganske annen volumskala enn mange små lokalmatprodusenter, men markedssjef Jaroslava Jurikova-Olsen lover at Salma blir like glade som de små for Spesialitet-merket.

– Minst! Vi blir utrolig glade og stolte over at fagjuryen anerkjenner kvaliteten på de unike produktene våre. Vi legger mye tid og ressurser i innovasjon. Vi går aldri den enkleste veien, sier hun.

Salma fikk Spesialitet-merket for sin nye, lettrøkte lakseloin "Smoked", som røykes mildt på lav temperatur. Fagjuryen sier den skånsomme røykmetoden gir fisken «et delikat og lett røykpreg med mild og frisk smak».

Salma er tidligere tildelt Spesialitet-merker for sine loin-produkter og lakseburgere. Merkeordningen Spesialitet forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra landbruks- og matdepartementet.

Powered by Labrador CMS