Nyheter

Forbrukerrådet er bekymret for den totale mengden av skadelige stoffer som de mest sårbare, nemlig barn og unge, får i seg fra produkter de bruker daglig.

Forbrukere vil bytte tannkrem etter funn av mulig kreftfremkallende stoff

Forbrukerrådet bekrefter stor interesse og overraskede forbrukere etter at de fant det mistenkte kreftfremkallende stoffet titandioksid i 16 av 33 tannkremer.

Publisert Sist oppdatert

Under overskriften «Styr unna» presenterte Forbrukerrådet mandag resultatene fra tannkremtesten. Tilsetningsstoffet titandioksid, som er forbudt å bruke i matvarer, ble blant annet funnet i kjente tannkremer som Sensodyne, Solidox og Jordan, samt i barnetannkremene Bamse, Peppa Gris og Flux 6 +.

Tjenesteansvarlig for tester i Forbrukerrådet, seniorrådgiver Elin Vestrum, sier til NTB at det er ekstremt mange som har lest saken og sett på testen siden den ble lagt ut mandag.

– Vi har også fått henvendelser fra overraskede forbrukere som sier de nå føler at de må bytte ut favoritt-tannkremen sin, sier Vestrum.

Faser ut stoffet

Vestrum sier flere tannkremprodusenter har sagt at de nå skal fase ut titandioksid fra produktene sine.

Kommunikasjonssjef i Orkla Health, Elin Reitan, sier tilNRK at titandioksidet i deres tannkremer blir brukt i produkter for voksne og at de er helt trygge, da mengden som blir brukt i ikke har den bekymringsfulle effekten som EFSA viser til i sin studie.

– Men fordi ingrediensen er omdiskutert, jobber vi med å finne erstatningsstoff til titandioksid i de produktene vi bruker det, slik at forbrukerne skal slippe å kjenne på en usikkerhet når de ser ingredienslista, sier Reitan.

Også i Paracet og solkrem

Tilsetningsstoffet titandioksid brukes blant annet for å gi hvit farge til produkter som maling, papir og tannkrem.

Det har ifølge Forbrukerrådet vært brukt i matvarer som godteri, glasur, kake, dressing og tyggis. I 2021 konkluderte EUs mattrygghetsorgan, EFSA, med at titandioksid ikke lenger kan anses som trygt å bruke i mat. Årsaken er at stoffet mistenkes å være gentoksisk og kreftfremkallende, så stoffet ble derfor forbudt i mat, men ikke i produkter som legemidler, solkrem – og tannkrem. Det bekymrer Forbrukerrådet.

– Vi er bekymret for den totale mengden av skadelige stoffer som de mest sårbare, nemlig barn og unge, får i seg fra produkter de bruker daglig. Vi mener stoffer som er mistenkt helseskadelige må reguleres strengere enn i dag, sier Vestrum.

Seniorforsker Berit Granum ved Folkehelseinstituttets avdeling for kjemikalietoksikologi sier til NRK at det er trygt å smøre titandioksid på huden via kosmetiske produkter, siden titandioksid ikke blir tatt opp gjennom hud.

– Om det ikke kommer inn i kroppen, er det ikke helsefarlig. Når det kommer til inhalasjon og oralt inntak, kan titandioksid gi enkelte negative helseeffekter, sier Granum til NRK.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS