Nyheter

Mattilsynet gjør ingen endringer når det gjelder import av svinekjøtt fra Sverige etter at det ble påvist flere tilfeller av afrikansk svinepest i nabolandet. Foto: Vägverket, NTB

Ingen stans i importen av svinekjøtt fra Sverige

Mattilsynet gjør ingen endringer når det gjelder import av svinekjøtt fra Sverige etter at det ble påvist flere tilfeller av afrikansk svinepest i nabolandet.

Publisert Sist oppdatert

­Det får NTB opplyst i tilsynet mandag. Inntil lørdag var det meldt inn sju tilfeller av sykdommen, påvist i villsvin felt i Västmanland i Midt-Sverige.

– Så langt er resultatene helt i tråd med våre forventninger, uttalte statsveterinær Karl Ståhl i Statens veterinärmedicinska anstalt lørdag.

En rekke land, først og fremst i Sør-Asia, har stanset import av svensk svinekjøtt etter utbruddet i Sverige. Hittil har Sør-Korea, Filippinene, Japan, Australia, Armenia og Ukraina stanset importen av svensk svinekjøtt, ifølge Sveriges Radio.

Siden villsvin fra Sverige kan finne veien over grensen, følger norske tilsynsmyndigheter med på situasjonen. Da landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) besøkte landbruksmessen DyrskuŽn i Seljord fredag, kom han blant annet med løfter om økte bevilgninger til Mattilsynet i det kommende statsbudsjettet.

– Det dreier seg om i overkant av 10 millioner kroner for å sette Mattilsynet enda bedre i stand til å fylle sin tilsynsrolle og ivareta beredskapen når det gjelder matsikkerhet, sa han til Nettavisen.

Pollestad la til at det er viktig at folk som eventuelt finner døde villsvin, melder fra og ikke begynner å ta på dem eller håndtere dette på egen hånd.

Afrikansk svinepest smitter kun til tamsvin og villsvin og kan ikke smitte til mennesker eller andre dyr.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS