Nyheter

Lanserer 3 om dagen med ny kampanje

1 av 5 kvinner får i seg mindre kalsium enn de trenger. I dag lanseres den nye kampanjen 3omDAGEN fra Melk.no

Publisert Sist oppdatert

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), konkretiserer nå myndighetenes råd og anbefaler 3 porsjoner meieriprodukter om dagen. 4 av 10 nordmenn ønsker tydeligere kostråd om meieriprodukter, viser ny undersøkelse fra Melk.no.

– Daglig inntak av 3 porsjoner meieriprodukter bidrar til å dekke det anbefalte kalsiuminntaket i et sunt og variert kosthold. 21 prosent av norske kvinner får i seg for lite kalsium, et næringsstoff som blant annet bidrar til å styrke skjelett og tenner, forteller Ida Berg Hauge, daglig leder i Melk.no. I dag lanserer Melk.no kampanjen «3omDAGEN». 1 glass melk, 1 lite beger yoghurt og 2 skiver ost er eksempel på hva som regnes som «3omDAGEN».

– En landsomfattende kostholdsundersøkelse viser at nordmenn kun får dekket omkring 30 prosent av anbefalt kalsiuminntak hvis de ikke inntar melk og meieriprodukter, derfor anbefaler vi «3omDAGEN», forteller Ida Berg Hauge.

I flere digitale animasjonsfilmer forklarer standup-komiker Nils-Ingar Aadne, «Nilsi», hvilke næringsstoffer melk inneholder, og hvordan de påvirker kroppen.

– Jeg er veldig glad i melk og meieriprodukter, derfor var det naturlig for meg å bli med på denne kampanjen. Jeg starter alltid dagen med et glass melk, fordi det er så innmari godt, sier Nilsi.

Det er tre hovedelementer i kampanjen, en online-test som viser «Hva er dine 3 om dagen?» og web-tv-filmer samt en konkurranse i sosiale medier. Målet er å øke kjennskapen til «3omDAGEN» og kunnskapen om hva kalsium er og hvorfor det er viktig.

Nye og upubliserte tall fra den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Norkost 3 viser at selv om halvparten av befolkningen ser ut til å få dekket anbefalt inntak av kalsium, er det usikkert om den resterende andelen når anbefalingene. Det er tydelige forskjeller mellom alder og kjønn når det gjelder inntak av kalsium, og verst er det for kvinner.

– At mange kvinner og unge jenter får i seg for lite kalsium er bekymringsfullt når det er kvinner som oftest rammes av benskjørhet. Ungdom er i vekstfase hvor kroppen skal bygge et sterkt skjelett, mens kvinner i overgangsalderen bør bevare skjelettet sitt best mulig, påpeker Hauge. Man regner med at mellom 96 000 og 225 000 norske kvinner har osteoporose i dag.

– I tillegg til kalsium som styrker skjelettet, finner man i ett glass melk hele fem andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver eneste dag, forteller Hauge.

I Helsedirektoratets kostholdsråd anbefales det å «la magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet». Flere andre land i verden, deriblant Danmark, har konkretisert kostrådene med eksempler på hvor mye meieriprodukter man bør innta hver dag. De fleste viser til 3 porsjoner hver dag, og fokuserer på at forbrukerne bør velge de magre meieriproduktene.

Powered by Labrador CMS