Økologi

Etterlyser kandidater til Matprisen

Matprisen, som deles ut av Debio, ønsker publikums hjelp til å finne gode kandidater fra hele landet til årets prisutdeling.

Publisert Sist oppdatert

­Hvert år samles Matprisens fagjury for å vurdere personer og virksomheter som har skilt seg ut positivt med kreativitet og nyskaping for at maten nordmenn spiser er mer miljø- og naturvennlig. Til den jobben behøver de tips for å finne alle dem som fortjener ros og oppmerksomhet.

– Det er lite vi er mer avhengig av enn maten vi spiser og den naturen maten vår kommer fra. Trusselen om økologisk kollaps og en verden som ikke kan brødfø oss, gjør det desto viktigere å løfte dem som faktisk gjør sitt for å gjøre landbruket og de andre delene av verdikjeden bærekraftig, sier juryleder Trond I. Qvale i en pressemelding.

Matprisen arrangeres av Debio med støtte fra aktører fra matbransjen og avholdes hvert år i november. Til denne prisutdelingen nomineres tre kandidater til kategoriene som skal gjenspeile de ulike leddene i verdikjedene for maten vi spiser.

Matprisen har også siden 2019 hatt ansvaret for å finne en verdig mottaker til KokkeKarlas stipend. Dette stipendet går til en ung, kvinnelig kokk som bidrar til å styrke rekrutteringen til yrket og som fremmer bærekraftige måltider og norsk matkultur.

Juryen har ansvaret for å velge ut stipendmottaker, nominerte og vinnere, men de trenger innspill på gode kandidater. Alle oppfordres til å foreslå noen som fortjener oppmerksomheten, enten det er seg, venner eller noen de ser opp til, Forslagene sender man digitalt i eget skjema innen 19. april.

Juryens sekretariat bistår med å samle inn informasjon om kandidatene som blir foreslått av publikum.

– Juryen har hatt stor glede av alle innspillene vi fikk. I fjor mottok vi over 180 forslag. Vi håper folk benytter muligheten til å anbefale folk de kjenner som fortjener heder eller at de foreslår seg selv om de er en aktuell kandidat, sier jurylederen.

Prisen Årets produsent blir fra og med i år delt opp i to egne priser, én for råvareprodusenter og én for foredlere, for å kunne romme det store spekteret av dyktige aktører i landet. Det vil si at man kan bli nominert til ni ulike priser:

  • Matprisen
  • Årets utfordring
  • Årets råvareprodusent
  • Årets produsent
  • Debioprisen
  • Årets kjøkken
  • Årets storkjøkken
  • Årets salgskanal
  • Årets formidler

De nominerte vil bli annonsert i løpet av høsten, og vinnerne blir kåret under prisutdelingen i Oslo 11. november.

Nyttige lenker:

Powered by Labrador CMS