Økologi
Holli Mølle sikret seg BU-prisen for landbruket for 2023
Spydeberg-bedriften gikk helt til topps i den nasjonale konkurransen om bedriftsutviklingsprisen for landbruket i 2023 og vant heder, ære, diplom og 250.000 kroner.
Holli Mølle foredler økologisk, norsk korn fra hele 55 ulike kornprodusenter til nye, gode kornprodukter som stadig flere kunder benytter seg av. Med langsiktig og innovativ tilnærming har bedriften klart å utnytte gårdens og landbrukets ressurser på en lønnsom måte, heter det i juryens begrunnelse.
Det var landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) som sto for overrekkelsen av prisen i den norske ambassaden i Berlin, dagen før han åpner den norske paviljongen på den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche.
Alt økologisk
Vinneren etablerte mølle hjemme på familiegården i Spydeberg i Østfold i 2007, men familien har drevet med møllevirksomhet i familien helt siden 1700-tallet.
Holli Mølle er en solid næringsmiddelbedrift som lager og omsetter mel og kornprodukter basert på norskprodusert korn. Foretaket produserer både av spelt, gamle kornsorter og hvete. Alt økologisk, heter det videre i juryens begrunnelse.
Holli Mølle har gjennom sin virksomhet bidratt til å øke etterspørsel etter økologiske melprodukter. Det har sørget for både økt økologisk kornproduksjon i Norge, og økt andel forbruk av norsk korn – noe som er viktig for selvforsyningsgraden for Norge.
Hele 55 kornprodusenter leverer på kontrakt til bedriften. Råvarene behandles med full sporbarhet slik at melet merkes med hvilken gård kornet kommer fra.
«At bedriften produserer av norskproduserte og økologiske råvarer, bidrar til redusert transport, mindre bruk av plantevernmidler og kunstgjødsel, og dermed økt miljømessig bærekraft», understreker juryen.
Sosialt ansvar
Holli Mølle AS er svært bevisst på å bruke lokale arbeidstakere og leverandører ved oppgradering eller utbygging av bedriften.
Den har også et sterkt sosialt engasjement. Dette vises blant annet ved at den ansetter mennesker med reduserte forutsetninger for arbeidslivet, og rekrutterer en stor del av arbeidstakere gjennom Nav, heter det i begrunnelsen.
– Takk til Innovasjon Norge og Landbruks- og matdepartementet. Dette gir en anerkjennelse for det vi har oppnådd til nå og samtidig en boost for det som ligger foran oss, sa Trygve Nesje fra Holli Mølle under prisutdelingen.
De øvrige nominerte til årets nasjonale BU-pris var Åkerkvinnene, som vant den regionale prisen for Vestfold og Telemark, og Bonsak malt, som stakk av med den regionale prisen for Trøndelag.