Økologi

Ille Brød fikk Matprisen 2021. Foto: Svein Kjøde/Debio

Matprisen til Ille brød

Ille brød vant Matprisen 2021. – Under pandemien ble vi alle klar over hvor viktig den hverdagslige matkulturen er, sier Andreas Viestad fra Matprisens jury.

Publisert Sist oppdatert

Se også: Prisdryss på matprisen

25. november ble vinnerne av Matprisens åtte kategorier annonsert på Matkanalen. Prisutdelingen er til ære for alle de som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat, og favner hele næringskjeden fra jord til bord, enten det er et restaurant-, kantine- eller vanlig kjøkkenbord. Tre nominerte har vært valgt ut av Matprisens jury og under prisutdelingen ble en vinner kåret i alle kategoriene. I år ble surdeigsbakeriet Ille brød vinneren av hovedprisen.

Kompromissløs og viktig

Surdeigsbakeriet holder til i Oslo, og har siden 2011 utviklet seg fra eksperimentering på kjøkkenbenken og en liten abonnementsordning, til et bli et bakeri som leverer brød til kjente restauranter. Innehaver Martin Fjeld har også utgitt en bok om surdeigsbaking som er oversatt til flere språk. Juryen framhevet spesielt hvordan vinneren har vært kompromissløs i å velge enkle råvarer, og formidlet verdien av godt håndverk og økologiske råvarer av høy kvalitet.

– Matprisen er viktig – både for å løfte frem de som jobber for å forvalte ressursene på en bærekraftig måte og for å synliggjør de spydspissene som peker flere aktører i riktig retning. Årets nominerte og vinnere er gode forbilder som kan inspirere flere til å strekke seg lenger og tenke nytt, sier jurymedlem og kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder.

Juryens begrunnelse

Et av kriteriene til Matprisen er at man har etterlatt et solid fottrykk i året som gikk. Årets vinner er lavmælt, men kompromissløs. Ingen har sett vinneren rope ut over markene, men resultatet har vi likevel sett på kjøkkenbenken i folks hjem. Boka om surdeigsbaking selger fortsatt som et varmt landhvetebrød og har inspirert mang en hjemmekontorarbeider til å lage mat fra grunnen av og å velge kvalitet. Prisvinneren er en verdig mottaker av prisen fordi de bruker økologisk tradisjonskorn, noe som har bidratt til å øke etterspørselen etter et produkt som det produseres lite av i Norge. I et marked hvor halvfabrikata og fiksfakseri så ofte erstatter ekte håndverk, har årets vinner vært urokkelig i å benytte enkle råvarer av høy kvalitet. Vinneren av Matprisen 2021 er Ille brød!

LES MER

Powered by Labrador CMS