Økologi

Ny merkeordning: Grasbasert

Debio tester nå ut en ny merkeordning for grasbasert melk- og kjøttproduksjon i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Grasbasert-merket garanterer at kjøttet og melka kommer fra norske gårder hvor dyra går på beite hele sommeren, og i all hovedsak eter gras/grovfôr hele året.

Den nye merkeordningen er en pilot fra Debio. Under pilotperioden er ordningen tilgjengelig for de som allerede har, eller søker, en godkjenning fra Debio for å produsere og markedsføre økologisk mat i Norge, skriver de på en nyutviklet hjemmeside for ordningen. Der legger de også til at Statsforvalteren i Nordland og Troms og Finnmark samarbeider med Debio, og tilbyr ordningen også for virksomheter som ikke har en godkjenning.

Formålet med merkeordningen skal være god utnyttelse og synliggjøring av norske grasressurser, et små- og storfehold som i størst mulig grad baseres på gras, reduksjon av fôrimport, lange transportveier og arealbruk i andre land samt økt lønnsomhet og verdi for bonden. I tillegg kommer mer bærekraftig matproduksjon og produkter til forbruker med et positivt klimabidrag, står det å lese.

I april meldte Debio at de i løpet av året vil lansere en ny merkeordning for grasfôra kjøtt- og melkeproduksjon, og at merkeordningen skal gi forbrukere muligheten til å finne kjøtt og melk fra storfe, sau og geit som har levd på 90 til 100 prosent grâsfor.

– Markedsundersøkelser viser at det er mange bønder som har et stort fokus på bruk av gras- og grovfôr, og det er mange forbrukere som etterspør bærekraftige produkter i butikken. En merkeordning for denne typen produkter gjør det mulig for bonden å kommunisere kvalitetene med sine produkter og gjør det enklere for forbruker å finne frem til produktene, sa daglig leder i Debio, Ole Petter F. Bernhus, den gangen.

Gras og grovfôr er fôrressurser Norge har god tilgang til, store områder av landet vår egner seg godt til drøvtyggere som kan baserer seg på gras og beiter.

­

Powered by Labrador CMS