Nyheter

Økologisk dyrket areal i Norge utgjør 4,7 prosent

Det økologiske jordbruksarealet utgjorde ved årsskiftet 4,7 prosent av det samlede norske jordbruksarealet. Det viser Debios statistikk for 2014.

Publisert Sist oppdatert

Det økologiske landbruksarealet utgjorde 463 257 dekar i 2014, en reduksjon på 2,3 prosent sammenlignet med 2013. Endringen er marginal, i 2013 utgjorde tilsvarende areal 474.065 dekar. Inkluderer man karensarealet (areal under omlegging til økologisk produksjon) utgjør det samlede økologiske landbruksarealet 502 692 dekar. Det utgjør 5,1 prosent av det totale landbruksarealet i Norge, srkiver Debio.

Østfold, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Møre og Romsdal, Nordland og Troms har alle hatt en økning av økologisk og karensareal i løpet av 2014, mens øvrige fylker har hatt en tilbakegang. Det suverent største økologiske dyrkingsarealet i Norge ligger fortsatt i Nord-Trøndelag (69.356 dekar) og Sør-Trøndelag (57.066 dekar). Men begge de to fylkene har en prosentvis nedgang i areal på henholdsvis 5 og 5,5 prosent.

2.232 primærprodusenter er en del av Debios kontrollordning for økologisk landbruk, noe som er 220 færre enn hva tilfellet var i 2013.

Samtidig som det har vært en nedgang i stort sett alle økologiske produksjoner i Norge melder dagligvarekjedene om en sterk vekst i omsetningen av økologiske varer i 2014. Dette viser seg også i Debios statistikk. Innen foredling, import og omsetning er 645 virksomheter Debio-sertifisert, mot 626 året før.

Powered by Labrador CMS