Nyheter

Oppdatert matvaretabell

67 nye og 181 oppdaterte matvarer i Matvaretabellen.

Publisert Sist oppdatert

I 2016 er Matvaretabellen utvidet med næringsstoffene omega-3 og omega-6 for de fleste matvarene. Matvareutvalget har også økt med blant annet flere typer pizza og fiskeprodukter, sjokolade, risottoris og flere eplesorter.

I alt 1600 matvarer og 38 næringsstoffer er inkludert i tabellen. I 2016-versjonen av tabellen er 67 matvarer nye, og 181 matvarer er oppdatert. Etterspørsel etter flere matvarer har resultert i et utvidet utvalg med flere matvarer som tilberedte fiskefileter, grove vafler og pannekaker, villsvinkjøtt, sopp-protein, mandeldrikke og polarbrød. Matvaretabellen er et viktig verktøy for både bransje og forbrukere når næringsinnhold i matvarer og retter skal beregnes.

– Vi jobber med å oppdatere og utvide utvalget av matvarer i Matvaretabellen for å speile det forbrukerne finner i dagligvarebutikkene, sier Merethe Steen, seksjonssjef i Mattilsynet i en pressemelding.

Matvaretabellen har også fått et større utvalg av frossenpizza og fiskeprodukter, etter næringsstoffanalyser gjennomført i 2015.

- En annen nyhet i Matvaretabellen 2016 er at nesten alle matvarene har fått verdier for fettsyrene omega-3 og omega-6, opplyser seksjonssjef Merethe Steen.

Matvaretabellen oppdateres årlig. Nye matvarer lanseres på markedet hvert år, samtidig som ingredienser og produksjonsmetoder endres. I tillegg forbedres metoder og kvalitetskrav knyttet til matvareanalyser. Matvaretabellen skal også kunne brukes som beregningsgrunnlag i næringsstoff- og kostanbefalinger til befolkningen og det er derfor viktig at det finnes verdier for energi og de næringsstoffene som anbefales.

Matvaretabellen er et samarbeidsprosjekt mellom Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.

Powered by Labrador CMS