Nyheter

Rørosmeieriet ber publikum om hjelp

Rørosmeieriet har utfordringer med sin unike tettekultur og får ikke produsert Økologisk Tjukkmjølk før tidligst i slutten av november. Nå har de bedt lokalbefolkningen om hjelp til å løse utfordringen.

Publisert Sist oppdatert

Tjukkmjølk lages av økologisk mjølk fra Røros-traktene og med Rørosmeieriets unike tettekultur, som stammer fra tettegrasplanten.

– Vi har de siste ukene hatt utfordringer med å produsere Økologisk Tjukkmjølk fra Røros. Det som virket som et tilfeldig produksjonsavvik har dessverre vist seg å være mer omfattende. Det jobbes kontinuerlig for å løse problemet. Mest sannsynlig ligger problemet i at selve morkulturen har blitt svekket, forteller meieribestyrer Trond V. Lund i en pressemelding.

Bakteriekulturer er internasjonale handelsvarer, men Rørosmeieriets tettekultur er en flere hundre år gammel gårdskultur og kan ikke erstattes av en annen bakteriekultur. Den kom til meieriet gjennom en regional tjukkmjølkskonkurranse midt på 1990-tallet, og har siden blitt stelt og pleid.

Tradisjonelt hadde hver gård sin egen kultur som de holdt liv i gjennom generasjonene. Hvis en gård mistet sin kultur, så gikk de til nabogården og lånte litt så de kunne «sette på» ny tjukkmjølk igjen.

Rørosmeieriet har bedt personer som har egen tettekultur om å ta kontakt. I regionen er det fremdeles enkelte som poder egen tjukkmjølk. Rørosmeieriet har også bedt folk som fortsatt har tjukkmjølk med holdbarhetsdato september 2016 - eller tidligere – om å ta kontakt.

Økologisk Tjukkmjølk fra Røros er en matskatt med beskyttet betegnelse, som garanterer at produktet er laget etter lokal tradisjon og har særpreg fra Røros-traktene.

Powered by Labrador CMS