Nyheter

Ti år med Nøkkelhullet

De som byttet ut osten og leverposteien med nøkkelhullsprodukter for ti år siden, har kanskje spart 16 kilo fett.

Publisert Sist oppdatert

Og kanskje har de sluppet 40 kilo sukker i samme periode, om de byttet frokostblandingen sin med nøkkelhullmüsli.

– Nøkkelhullet har hjulpet forbrukere i Norge til sunnere valg i ti år, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, i en pressemelding.

– Det har vært veldig spennende å følge utviklingen over et tiår, og merket har fått en helt unik kjennskap i befolkningen. Det er faktisk hele 96 prosent som er kjent med symbolet, sier hun.

2019-målinger for Nøkkelhullet viser blant annet at:

  • Nær alle kjenner Nøkkelhullet (96%)
  • 8 av 10 kjenner til at nøkkelhullsmerkede matvarer er sunnere enn andre matvarer i samme kategori
  • 6 av 10 har tillit til at nøkkelhullsmerkede produkter er sunnere sammenlignet med andre matvarer
  • 7 av 10 opplever Nøkkelhullet som en god merkeordning
  • 6 av 10 vet at Mattilsynet og Helsedirektoratet står bak merket

Velger kundene dine produkter med Nøkkelhullet, inneholder de mindre og sunnere fett, mindre sukker og salt og mer fiber og fullkorn sammenliknet med andre matvarer i samme kategori. Nøkkelhullet skal gjøre det enklere å sette sammen et sunt og variert kosthold i tråd med helsemyndighetenes kostråd.

– Vi vet at mange ønsker å spise litt sunnere, men at tidsklemma og faste mønstre ofte kommer i veien. Derfor er vi opptatt av at det skal være veldig enkelt for folk å spise mer av det sunne og mindre av det usunne, sier Granlund.

Ettersom Nøkkelhullet er en frivillig merkeordning, kan ikke bransjen pålegges å utvikle produkter som møter de strenge kravene.

– Det er ikke enkelt å jobbe med frivillige merkeordninger, det krever at alle involverte er enige i målsettingene, sier Granlund, som mener at matvarebransjen har bidratt til å drive utviklingen med den synligheten som merkevaren Nøkkelhullet trenger i butikkhyllene.

– Vi har helt konkrete mål om et økt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter, fisk og sjømat og redusert inntak av salt, sukker og mettet fett i befolkningen. De målene klarer vi ikke å nå uten at matbransjen ønsker det samme. Nøkkelhullsarbeidet har vært preget av stor forståelse for dette. Vi gleder oss til ti nye år!

Powered by Labrador CMS