Nyheter

Trenger vi egentlig fiber?

Man trodde lenge at kostfiber ikke hadde noen funksjon i kroppen fordi det bare passerer mage- og tarmkanalen uten at det verken brytes ned eller tas opp. Det har imidlertid vist seg at fiber har mange viktige funksjoner i kroppen.

Publisert

Spiser du for lite fiber, risikerer du forstoppelse, hemorroider og kreft i tykktarmen. Et rikelig inntak av fiber har vist seg å redusere kolesterolnivået i blodet, og på den måten bidra til en redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. Fiber fører også til økt spyttsekresjon som igjen motvirker hull i tennene. Et fiberrikt kosthold er ikke minst gunstig med tanke på vektkontroll og slanking. Generelt vil et kosthold som inneholder rikelig med fiber bidra med lite fett. Spiser du mye fiber oppnår du en god metthetsfølelse uten å få i deg for mange kalorier.

Velg fiber med farge!Fiber finnes i grovt mel, rotfrukter, grønnsaker, frukt og bær. Velg derfor grove brødsorter og grovt knekkebrød fremfor de lyse variantene. Ved å følge oppfordringen om å spise to porsjoner frukt og tre porsjoner grønnsaker daglig, vil også inntaket av kostfiber øke. Frukt og grønnsaker er nemlig rike på fiber og er utenom brød og kornvarer den viktigste kilden til kostfiber i vårt kosthold. Så hvordan kan du øke fiberinntaket ditt? Ved for eksempel å spise en banan til frokost, enten i kornblandingen eller på brødet; en sprø og god gulrot ved siden av matpakken; et eple på vei hjem fra jobben og poteter og grønnsaker til middag, får du i deg både dagens dose av vitaminer og mye fiber.Tips! Bruk disse fakta i din frukt- og grøntavdeling.

Powered by Labrador CMS