Nyheter

Varm landgang på øya

KRISTOFFERVALEN I TROMS: Så enkelt kan det gjøres: En mikrobølgeovn, og dermed har 42 husstander tilbud om varm mat i nærbutikken. Åse Eriksen og Wenche Pettersen reddet Kristoffervalen Dagligvare for to år siden.

Publisert Sist oppdatert

Rike blir de ikke - arbeidsdagen er lang og lønna er dårlig. Men de holder liv i butikken.

Egentlig skulle den legges ned, Kristoffervalen Dagligvare på Vannøya i Troms. Men nærbutikk-veteranene Åse Eriksen og Wenche Pettersen ville det anderledes. - I siste øyeblikk fant vi ut at vi ville prøve å drive videre, forteller de. Begge hadde arbeidet i butikken tidligere: Åse Eriksen for rundt 25 år siden, Wenche Pettersen sammenhengende i en mannsalder, som hun sier det selv.

VILLE REDDE BYGDA

- Vi ville prøve å redde bygda. Uten butikk flytter folk fra bygda, konstaterer Wenche Pettersen. Mange har flyttet allerede. Ifølge tallene fra Merkur-programmet er det 42 husstander som sogner naturlig til Kristoffervalen Dagligvare. - Men det er mye eldre folk, og mange steder er det én person i hvert hus, forteller hun.

Likevel finnes det muligheter. Fiskebruket på stedet tiltrekker seg folk. For eksempel kommer det finner og svensker til Kristoffervalen for å arbeide der. Og om vinteren gir fiskerne gode inntekter: I sesongen dobles folketallet.

Hyttefolket er mer av en utfordring. - Enkelte handler her, men mange har med seg mat, forteller butikksjef Pettersen.

- Alle burde jo bruke oss, men de er vant til at butikken er der. Hvis vi en dag låser, har de ikke avis og ikke bensin, konstaterer Åse Eriksen.

DØGNET RUNDT

Det de taper på få kunder, prøver de å ta igjen på service. De kjører ut varer, de oppbevarer og sender post for kundene, de er tilgjengelige til alle døgnets tider. - Er det noen på en fiskebåt som trenger varer, er det bare å ringe, understreker Eriksen. Sortimentet inneholder alt som sømmer seg for en landhandel på kysten. Oljeklær, hansker, fiskeutstyr, skruer, garn og kjøkkenutstyr. - Er det noe annet folk ønsker, kan vi bestille, fastslår Åse Eriksen.

Og ikke mist tilbyr de ferdigmat både til å ta med seg og til å spise på stedet. Det er ikke mer avansert enn at de selger landganger, pølse, dypfryste småretter eller kjølte Fjordland-middager, og så kan de varme maten i mikrobølgeovn eller pølsekjele. Men det er populært, spesielt når folk må arbeide overtid på kaia. - Halvstekt brød går det også masse av, forteller Åse Eriksen.

TJENER PÅ KRITA

Kristoffervalen Dagligvare er ikke alene på Vannøya. Nærmeste konkurrent er en Joker, og på den andre siden av øya ligger det en Joker og en Servicemat. - Den nærmeste konkurrenten vår er ganske mye større, og har tipping og medisinutsalg, forklarer Wenche Pettersen.

På ett område har de snudd helt om på de opprinnelige planene sine. De lar folk handle på krita. - Det er en fordel for oss. Vi var redde for at det skulle gli ut, men det har gått veldig greit, forteller de to.

Fiskebruket har for eksempel konto, og gjør opp for sine annenhver uke. - Det tar lenger tid før vi får pengene. Men når vi har mulighet til å la folk handle på krita, handler de til gjengjeld kanskje litt mer, sier Åse Eriksen og Wenche Pettersen.

Powered by Labrador CMS