En deilig grønn brødsuppe med erter gir nytt liv til daggammelt brød. Belgfrukt og gjenbruk av brød, det er klimamat det. Foto: brodogkorn.no

Nyheter

Vil redde miljøet med brød

Publisert Sist oppdatert

Lørdag kveld slukkes lys over hele landet for å markere Earth Hour 2019. I fjor deltok 188 land i Earth Hour, en symbolsk markering der man slukker lyset en time for å sette fokus på miljøvern.

Mange ønsker å også gjøre noe i hverdagen som har direkte innvirkning på miljøet. Opplysningskontoret for brød og korn ønsker å utvide miljøengasjementet til å ta ett brøddøgn i uka. Det bidrar til å redusere matsvinn og spise mat som er produsert på en klimavennlig måte.

– Klimasaken er vår tids viktigste sak, og det er heldigvis lett å gjøre mer enn å delta på lysmarkeringen. Noe så enkelt som å redde brødrestene har utrolig nok mye å si, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn i en pressemelding.

I 2017 lanserte Opplysningskontoret for brød og korn et «Brøddøgn» i forbindelse med Verdens brøddag. I et Brøddøgn er kornbasert mat hovedrollen i måltidene gjennom et helt døgn. Kornmat er noe av det mest bærekraftige vi kan spise ettersom matproduksjonen er av den mest miljøvennlige som finnes.

– Ett fast brøddøgn i uka betyr 52 dager i løpet av et år med måltider som setter minimale klimamessige fotavtrykk. Dét er et klimatiltak som monner, sier Nordbø.

Hennes anbefaling er klar:

– Bli med på å spise mer brød for et bedre klima! Redd brødrestene, og utnytt de verdifulle ressursene som har gått med til å lage brød og annen kornmat. Bruk Earth Hour som et startskudd til nye og bedre vaner med ett brøddøgn i uka.

Powered by Labrador CMS