– Vi hadde troen på at vi skulle ta en del markedsandeler. Det var bare om å gjøre å få tak i de rette produktene, sier salgs- og markedssjef Helge Olsen, som startet virksomheten sammen med sin bror og daglig leder Geir Ervik i 1992.
– Vi fikk ni av de ti ølmerkene vi satte opp på ønskelisten, og har hatt San Miguel og japanske Kirin fra dag én og gjort en god jobb med dem. Siden har det utviklet seg med noen nye øl inn og noen ut, oppsummerer Olsen.
Unge vil leske seg
Totalt gikk det Brewery-produkter for rundt 185 millioner kroner ut i det norske markedet i 2021. Mellom 10 og 20 nyheter lanseres årlig og øl står for 90 prosent av omsetningen.
En ønsket utvikling siden oppstarten er at man innen restaurantbransjen nå i større grad finner det rette ølet som passer de ulike konseptene.
– Er du sushirestaurant, tilbyr du japansk øl til kundene, er du indisk tilbyr du indisk øl, er du kinesisk tilbyr du kinesisk øl og driver du Thai-restaurant tilbyr du thailandsk øl. Til såkalte «Asian fusion»-steder med retter fra flere land, har vi har øl fra mange land vi kan levere, fremholder Olsen.
Dagligvare er viktig
For 15 år siden gikk 75 prosent av salget til Horeca. I dag omsettes halvparten gjennom dagligvarebutikker.
– Vi er takknemlige for å kunne jobbe så tett med dagligvarehandelen og gi nordmenn smaken på noe annet enn norskprodusert øl. Norsk øl har en mer bitter smak og de yngre vil ha en øl som er mer leskende, slik som San Miguel og Corona, fremholder Olsen, som er fornøyd med at kjedene er interessert i nyheter, om ikke alltid ved første forsøk.
– Jeg tror vi er importfirmaet som har flest listinger i Norgesgruppen og i Coop. Vi ser at Rema 1000 nå har mer fokus på litt annet enn Grans og egne varemerker. Vi er opptatt av å finne produkter som er interessante for begge parter, sier Olsen, som ikke har vært like fornøyd med prissettingen til enhver tid.
Kritikk til prispolitikk
– Vi har ment at importøl har vært litt for høyt priset i forhold til norsk. Det blir for drøyt om forbruker må betale 2,5 ganger høyere pris for import. Men flere kjeder har nå gjort noe med dette, konstaterer han.
Olsens mantra overfor dagligvarekjedene er at den beste drikkevareavdelingen skapes ved å gi bedre plass til importøl, der avansen også kan være høyere. Trendene i skjenkenæringen smitter dessuten over på handlevanene i dagligvare, der blant annet asiatisk mat er i vekst.
– Folk handler i dag i større grad enn før japansk øl til sushien i butikken, indisk øl til indiske mat og thailandsk øl til thaimat. Det samme gjelder San Miguel til tapas og meksikansk øl til meksikansk mat, sier han.
En helt ny epoke
Bølgen med mikrobryggerier var en ny epoke som var bra for bransjen, mener Olsen. Brewery International importerte håndverksøl fra England, Danmark og USA, og vurderte også å jobbe tettere med norske småbryggerier.
– Det var morsomt med det norske ølet, som dro opp interessen for nye typer øl her i landet, sier han.
Overetablering skapte imidlertid problemer for mikrobryggeriene, og Brewery valgte å si nei til dette, og holdt seg til sin opprinnelige policy med å gjøre det de er best på, nemlig å selge og fortelle om øl.
– Vi velger de langtidspartnerne som er de rette for oss å jobbe med og bygger varemerker, slik vi har gjort med blant annet Budweiser, San Miguel og Battery. I dag samarbeider vi kun med ett norsk nisjebryggeri, nemlig Eik og Tid, som brygger surøl, sier Olsen.
Har egen merkevare
Utelivsbransjen ble hardt rammet av koronaen i deler av 2020 og 2021, noe også Brewery fikk kjenne på kroppen.
– Vi måtte destruere mye øl som ble gammelt, og måtte permittere folk. Men vi fikk heldigvis sommersalget, som var veldig stort. I dagligvare var det markant økning, så vi kom oss i gjennom krisen, fremholder Olsen
For seks år siden fant Brewery ut at de manglet en lys lager som kunne konkurrere med de norske bryggeriene på pris, og da uten de ekstra fraktkostnadene importølet fører med seg.
– Vi gikk til Aass bryggeri med vår oppskrift på det som i dag heter Lager 63, og de sa seg villig til å brygge det for oss. Ølet selges under merkenavnet Christiania Bryggeri, blant annet på flaske i Norgesgruppen og Coop. Det kommer flere øl, blant annet et juleøl, lover Olsen, som ser positivt på fremtiden.
Litt ekstra frakt
– Vi konkurrerer med bryggeriene på samme vilkår, bortsett fra litt ekstra frakt. Vi leverer i alle de samme forpakningene, boks, flasker og fatøl, sier gründeren, som dog ser en usikkerhet i markedet fremover på grunn av økte renter, strøm- og matpriser.
– Alle de norske bryggeriene satt opp prisene i juli. Vi valgte å la være, men må justere i januar, da går alkoholavgiften opp igjen. Det er tragisk at myndighetene ikke ser problemet med grensehandelen som vil øke, mener Helge Olsen.