Nyheter
Det bortskjemte Norge i global
På et møte med Ica og Norgesgruppen i dag orienterte tilsynet om at innkjøpsavtalen mellom Coop og Rema 1000 blir en del av vurderingsgrunnlaget. Avgjørelsen utsettes dermed med nesten to måneder.
9.februar var overskriften i Aftenposten «Alene om å si nei i Nato» til forslaget om å danne et rakettskjold mot angripende raketter. Men alenegang for bitte lille Norge blir mer og mer vanskelig i en tid med sterkt økende internasjonalisering.
Under en nylig konferanse i Europabevegelsens regi, reagerte den vanligvis så diplomatiske utenriksminister Jonas Gahr Støre med ubehag på uttalelser fra leder Henning Olaussen i Nei til EU. Olaussens oppfordring til det norske folk om å skåle for seg selv med norsk akevitt, var vanskelig å svelge for Støre. Nei til EUs budskap om at vi skal stå alene, var minst like hard kost for utenriksministeren. Saken ble i Dagsavisen 12. februar referert under overskriften «Blir kvalm av Nei til EU-general».
Det er forståelig i en situasjon der det blir tydelig for stadig flere at de store utfordringene angår oss alle og krever internasjonale løsninger. Verdens Helseorganisasjon (WHO) la i første del av dette årtusen frem sin strategi mot overvekt. Det førte til at EU i høst kom med sitt White Paper (Stortingsmelding) om kosthold og fysisk aktivitet. Dagligvarebransjen hos oss og i andre land arbeider nå med denne problemstillingen. EU-kommisjonen fremla for et par uker siden sitt forslag til Lov om matinformasjon.
Kugalskapen som oppsto i midten av 90-årene i Storbritannia, førte til EU's matlov. Den og hygiene- og kontrollforordningene ble forleden innlemmet i EØS-avtalen. Formålet er å sikre fri bevegelse av varer og like konkurransebetingelser i et marked på 500 millioner mennesker, ved at betingelsene for trygg mat ikke varierer vesentlig mellom landene. Alle EØS-reglene utarbeides med minimal norsk innflytelse, siden vi ikke er med i EU. UD anslår at 60 prosent av disse reglene gjelder mat. Den manglende påvirkningsmulighet sjenerer tydeligvis hverken Bondelaget eller Nei til EU (eller Sp).
WHO er igang med å utarbeide en global plan for å bekjempe røyking. Dette skjer samtidig som EU strammer inn sin holdning til tobakksbruk og vurderer et bredt forbud mot røyking på offentlig sted i 2009. Organisasjonen antar at antallet mennesker som dør før tiden som følge av røyking, vil stige til 8,3 millioner i 2030. EU vurderer å modifisere forbudet fra 1992 mot snusing, hvis de finner at snusing gjør det enklere for røykere å slutte. Oppfølgingen av FNs klimapanel i EU og Norge er enda et eksempel på internasjonale forpliktelser som kommer.
Verdens Handelsorganisasjon (WTO) med 151 medlemsland vokter over og uarbeider kjøreregler for internasjonal handel. Gjennom åtte tidligere forhandlingsrunder siden 1947, har handelen over landegrensene blitt liberalisert og skapt grunnlag for den internasjonale arbeidsdeling vår velferd hviler på. Doha-runden som pågår nå, fremla 8. februar et omforent utkast til avtale for landbruk. Sjefen for WTO, Pascal Lamy, kom i
.or med offentlig kritikk av den proteksjonistiske linjen Norge har tatt i disse forhandlingene. Han ba Norge dele noe av sin rikdom ved å akseptere import av mat produsert av utviklingsland.
Landbruksministeren var raskt
ute med å si nei til det nye forslaget. UD derimot, må ta hensyn til også norsk fiskeeksport på godt over 30 milliarder årlig. Forslaget innebærer rundt 70 prosent reduksjon av verditollsatser som er over 75 prosent (norske kan være så høye som 400 prosent). Det blir gitt unntak for særlig følsomme varer, som kan omfatte 4-6 prosent av antall varer. Dette er betinget av «tollfrie» importkvoter på 3-6 prosent av innenlandsk forbruk av angjeldende varekategori. Det er også bestemmelser om betydelig reduksjon av subsidier som vrir handelen med landbruksvarer. EU har allerede senket støtten koblet til jordbruksprisene betraktelig.
FN's matprisindeks økte med 40 prosent i .or. Mange land reduserer importvernet og begrenser eksporten av landbruksvarer i dette som kan bli en forholdsvis langsiktig matprisøkning. Det kan dermed bli enklere å få til avtale i WTO. Det blir et nytt ministermøte før juni. Heng ng på på,, Norge Norge!!