Nyheter

Lidenskapelig spekemat

OSLO/ÅLESUND: Slik blir resultatet når fagfolkene får beskjed om å lage spekemat akkurat slik de mener den bør smake, uten å tenke på at den skal være billigst. Tind Spekevarer er ute med de første seks produktene sine.

Publisert Sist oppdatert

Det begynte med Strandas første kjøttkvern. Karl Ringstad, som senere startet Ringstads Pølsefabrikk, laget de første spekepølsene sine i 1884. Senere har Stabburet drevet fabrikken. Da Grandiosaproduksjonen og spekematen ble delt, tok Spis over, men fra og med nyttår var det slutt i sunnmørsbygda.

ANSATTE EIER

I mellomtiden hadde de oppsagte ansatte hos Spis drevet produktutvikling i stor stil på fritiden. Fra nyttår tok de over for å føre tradisjonen videre, og i dag er det de 25 ansatte som eier Tind Spekevarer. Fremdeles med en Ringstad i styreleder-jobben, og fremdeles med Grandiosaproduksjonen som nærmeste nabo.

Men spekeproduktene retter seg mot helt andre anledninger enn grandisen. - Vi skulle ikke finne de billigste ingrediensene, ikke pøse på med salt, men bruke all fagkunnskapen til å lage det beste. Så får det heller koste, sier styreleder og Tind-ambassadør Bjørn Ringstad.

GAMMELT HÅNDVERK, NY SMAK

Tind har satset på å kombinere gammeldags, norsk håndverk med dagens forbrukerønsker og smaksbilde. Dermed er det ikke blitt enda et vellagret-spekeskinke-prosjekt, men helt andre produkter.

I starten kommer selskapet med fire forskjellige spekede pølser: Med akevittkrydder, med sydlandske urter, med lam og røde krydder og med akevittkrydder. Smaksmessig skiller de seg ut: Lam og røde krydder kombinerer billige chilipølsers sterke, men spisse krydring med rund lammesmak. Pølsen med sydlandske urter smaker av middelhav, men er likevel norsk nok til at den ikke

er det samme som kan fås i italienske eller spanske butikker. Og akevittkrydder-varianten smaker faktisk akevitt, i motsetning til enkelte andre akevittsmak-produkter.

UNESCO-LÅR

I tillegg kommer speket kjøtt med modnet smak - men ikke av skinke. Her er det snakk om benfri svinenakke. Og dessuten har Tind et helt lammelår som skiller seg fra det klassiske fenalåret, marinert som det er med en tydelig smak av hvitløk og timian.

Lammelåret kan for øvrig selges ferdig i tøypose, og deler av produksjonen bygger på enda en tilleggsverdi: Sauer som har beitet i det som er Unesco-beskyttet som vestnorsk fjordlandskap.

Nå arbeider Tind med å få inn produktene sine i handelen. I tillegg til premium-variantene kan leverandøren også levere standardprodukter under merket Spekemesteren, og Bjørn Ringstad er svært åpen for å produsere kjedenes egne merker. - Vår fordel er at i tillegg til den brede kompetansen vi har, har vi også god produksjonskapasitet slik at vi kan kjøre i større skala, sier han.

Powered by Labrador CMS