Nyheter

Nær halvering av matsvinnet i Meny

Meny har redusert matsvinnet med 45 prosent målt i tonn mot 2015. I 2023 gikk matsvinnet ned med 11 prosentpoeng fra året før.

Publisert Sist oppdatert

­– Vi er langt fra i mål, men er glade for at vårt arbeid gir gode resultater, sier Unni Skjønhaug, driftsansvarlig for matsvinn i Meny, i en pressemelding.

Matsvinn er hverken bra for miljøet eller butikkenes lønnsomhet.

– Å jobbe med matsvinn er ikke helt rett frem i Meny, for vi ønsker samtidig å ha masse ferskvarer, stort brødutvalg, varmeskap og et spennende kantsortiment, sier Skjønhaug.


Hun forteller at kjeden jobber med matsvinn langs to akser. Det viktigste er at butikkene har presise bestillingsrutiner og god varelogistikk slik at det ikke blir mat til overs. Dernest må de ha gode rutiner og verktøy for å redde eventuell overskuddsmat.

– I fjor traff vi bedre på bestillinger enn noen gang før, og vi reddet også mer overskuddsmat enn tidligere år, sier Skjønhaug.

Hun understreker at kjeden langt fra er i mål i matsvinnsarbeidet, og jobber med økt intern bevisstgjøring, bedre rutiner og nye tiltak.

– Men vi tar med oss at vi i 2023 reddet fire ganger så mye overskuddsmat i tonn som i 2015. Innsatsen nytter. Vi må takke våre ansatte, men også kundene våre som er flinke til å benytte seg av våre nedprisingstilbud, sier Skjønhaug.

Foto Meny

Både salget av Gårsdagens brød, Omplassert frukt og grønt og redusert pris på bakervarer før stenging har økt i 2023, det samme har donasjon til veldedighet. Antall varer solgt i nedprisingsdisken holder seg relativt stabil mot 2022, det samme gjelder for antall matposer reddet via Too Good To Go.

Målt i verdi har Meny en reduksjon i matsvinn på 24 prosent mot 2015. Årsaken til at reduksjonen er lavere i verdi enn i tonn er blant annet at matsvinnkuttene ikke er like høye på kjøtt som på bakervarer, frukt og grønnsaker, og kjøtt er en dyrere varegruppe.

– Vi må legge ekstra trykk på kjøtt, ikke minst fordi dette er en kostbar og CO2-intensiv vare. Vi har fått ny teknologi som vil bidra betydelig her de neste årene, sier Skjønhaug.En ny QR-kode med et tilhørende teknologisystem ble så smått innført i Meny-butikkene våren 2023. Koden, en såkalt 2D-kode, inneholder eksakt utløpsdato på hver vare og butikkene får automatisk varsling når varen nærmer seg utløpsdato. Butikkene styrer vareflyt, nye bestillinger og nedprisingsrutiner mer presist og effektivt med det nye systemet. Koden er foreløpig innført på cirka 100 produkter, for det meste ferske kjøtt- og fiskeprodukter.

Powered by Labrador CMS